• Amrah Schotanus

Ichthus College op weg naar Het Lagerhuis

VEENENDAAL Dit jaar gaat BNNVARA voor de twintigste keer op zoek naar het beste debat- en speechtalent in Nederland. Elk jaar strijden zo'n tweehonderd teams om de titel van beste debatschool van Nederland en wordt uit zo'n tweeduizend leerlingen de beste redenaar van Nederland gekozen. In de provincie Utrecht gaat de voorronde van start op vrijdag 16 februari vanaf 10.45 uur. Eén van de deelnemende scholen is het Ichthus College uit Veenendaal.

De jonge debaters buigen zich over prikkelende stellingen. Onderwerpen die in iedere provincie aan de orde komen zijn bijvoorbeeld de landelijke wietteelt proef, het inleveren van privacy en de vraag of jongeren een verkeerd beeld van seksualiteit hebben. In Utrecht specifiek wordt er gediscussieerd over de volgende stellingen: Culturele ontwikkeling is voor Utrecht belangrijker dan economische groei. Er moeten meer windmolens gebouwd worden in de provincie Utrecht. De Provincie Utrecht heeft groot gelijk dat er geen nieuwe winkels meer mogen bijkomen.

Elk jaar kunnen alle middelbare scholen in Nederland zich aanmelden voor de competitie. In iedere provincie worden vervolgens voorrondes georganiseerd. Daar worden verschillende soorten debatten gevoerd, waaronder vaste rollen debatten, 360-graden debatten en 1-op-1 debatten. Ook is er een speechwedstrijd. Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wordt één winnend team aangewezen dat doorgaat naar de landelijke achtste- en kwartfinales in Hilversum en wordt de beste speech van de dag gekozen. De landelijke finale wordt dit voorjaar uitgezonden bij BNNVARA op NPO 2. Het winnende debatteam en de beste redenaar brengen samen met jongerenorganisatie HOPE XXL een bezoek aan de Verenigde Naties in New York.