• Aart Aalbers
  • Aart Aalbers
  • Aart Aalbers
  • Aart Aalbers

HSV De Rietvoorn legt visbossen aan in Veense vijvers

VEENENDAAL Hengelsportvereniging De Rietvoorn legt op tien locaties in Veenendaal zogenaamde visbossen aan. De visbossen zijn bedoeld om als schuilplaats te dienen voor de kleine vissen.

In aangelegde vijvers is vaak, in tegenstelling tot natuurlijke plassen waarin ook een omgewaaide boom blijft liggen, weinig schuilgelegenheid voor kleine vissen tegen roofvissen en aalscholvers. Leden van de visvereniging zijn al wekenlang, in weer en wind, op zaterdag bezig om tussen in de vijvers geplaatste palen snoeitakken te leggen. Deze gaan als schuilplaats dienen.

TAKKEN Omdat de vijvers veelal te diep zijn om in een waadpak te kunnen werken, gebruikt men ook een boot. Over een maand hopen de vrijwilligers, die overigens nog best een paar handjes kunnen gebruiken, de vijvers aan het Stadspark, de Grote Pekken, Otterlaan en Boogschutter van takken te hebben voorzien. De gemeente Veenendaal stelt het snoeihout ter beschikking.

Voor deze locaties is gekozen, omdat daar viswedstrijden van de vereniging worden gehouden en de jeugd het vissen bijbrengt. Naast schuilplaats blijken de visbossen in de praktijk ook een goede voedingsbodem te zijn voor waterinsecten die weer op de menukaart staan bij kleine vissen. Uit een onderzoek naar de visstand blijkt dat bij twee in 2016 in Veenendaal aangelegde visbossen, er na een jaar al tweemaal zoveel jonge vis aanwezig was. De aalscholvers zullen hun 'hengel' elders moeten uitwerpen.

Meer informatie: www.rietvoorn-veenendaal.nl.