• Een motie van wantrouwen tegen wethouder Frits Beckerman haalde het niet, maar zette de discussie op scherp.

    Gemeente Veenendaal

Honderdvijftig nieuwe graskarpers voor Veenendaalse wijk

VEENENDAAL De Veenendaalse wijk Dragonder-Oost krijgt graskarpers in vier vijvers. De karpers worden vrijdagmiddag 4 maart in het water uitgezet door wethouder Frits Beckerman. Het gaat om in totaal 150 vissen, met een lengte van gemiddeld vijftig centimeter.

Het uitzetten van de graskarpers is een proef om waterplanten anders te beheren. De graskarpers moeten ervoor zorgen dat de vijvers niet volledig dicht groeien, zodat er nog op gevaren of gevist kan worden. Deze vissen eten in grote hoeveelheden waterplanten. Bij temperaturen boven de twintig graden kunnen deze karpers dagelijks hun eigen gewicht in waterplanten eten. De verwachting is dat door het werk van de graskarpers minder gemaaid hoeft te worden. Dit levert mogelijkerwijs financiële besparingen op en daarnaast is het positief voor de onderwaternatuur, meldt de gemeente Veenendaal in een persbericht..

DE RIETVOORN De proef is een initiatief van Hengelsportvereniging De Rietvoorn uit Veenendaal. Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeente Veenendaal werken mee aan de proef. Over drie jaar wordt het project geëvalueerd. De komende drie jaar zal daarom regelmatig worden gemeten hoeveel waterplanten er in de vier vijvers groeien en hoe het met de waterkwaliteit is gesteld.

UITZETTEN Wethouder Beckerman zet de vissen vrijdagmiddag om 16.30 uur uit ter hoogte van de fietsbrug Zuiderkruis-Rode Kruispad. Dit duurt ongeveer een half uur. De gemeente nodigt iedereen uit om te komen kijken.