• ARC_IMAGE 1494924_41zagenhogevluwe.jpg

    Archief BDU

Honderden zieke bomen tegen de vlakte

VEENENDAAL In Veenendaal zijn dit jaar 265 zieke essen gekapt en vervangen. De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel, komt in het hele land voor en is niet te bestrijden. Bij een recente inspectie is gebleken dat nog eens 451 exemplaren van deze bomen zijn aangetast en gekapt moeten worden.

Dat gaat komend voorjaar gebeuren. Driehonderd van de 451 bomen staan in de buitengebieden op de Dragonderweg, Meentdijk/Rauwveldseweg en Wageningselaan. ,,Zieke essen kunnen gevaarlijk zijn omdat er dood hout uit kan vallen. Vanwege de veiligheid is er geen andere optie dan de bomen te kappen", aldus de gemeente.

HERPLANTEN ,Aangezien bomen belangrijk zijn voor onze woon- en leefomgeving, planten we waar mogelijk nieuwe bomen op dezelfde plaats terug. In straten waar het om veel bomen gaat, betrekken we omwonenden bij de keuze in welke bomen we herplanten." Acht jaar geleden werd, met name in het noorden van het land, de essentaksterfte voor het eerst geconstateerd. Dat zorgde voor aantasting van grote stukken bos. Twee jaar geleden brak de huidige en veel hevigere epidemie uit. In Veenendaal bestaat ongeveer tien procent van het bomenbestand uit essen.