• Hans van Manen zette in juni afgelopen jaar honderden vissen uit in de Brouwersgracht.

    Astrid Meyer
  • Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer

Honderden vissen uitgezet in de Brouwersgracht

VEENENDAAL Wie langs de Brouwersgracht in Veenendaal loopt, zal ongetwijfeld de honderden vissen zien zwemmen. Donderdagmiddag werden er door Hans van Manen diverse zakken met vissen geopend, waarna de dieren hun weg zochten in de gracht. ,,Je moet het toch zelf leuk maken", lacht de initiatiefnemer.

Jeroen van der Veer

Toen de gracht net geopend werd, liet een inwoner van de stad vier vissen los. Deze zag Van Manen van de week weer, waarna hij besloot mensen enthousiast te maken om nog meer vissen te kopen.

Deze werden onder andere gevonden in de ondernemers rond de Brouwersgracht, waarna er donderdagochtend diverse vissen werden gekocht. ,,Die hebben we in de Betuwe gehaald. Daar had je speciale vissen, die geschikt zijn voor de gracht. Zij kunnen goed in open ruimtes zwemmen en worden steeds groter. Dat wordt toch lachen straks, als ze ook baby's krijgen."

In drie van de vier bakken zitten nu vissen, waarbij Van Manen zorgt dat het schoon blijft. ,,Nu haal ik ook al wekelijks alg van de muur. Normaal doe je daar tien minuten over, maar met alle aanspraak ben je toch al vaak een uur bezig. Nu krijg ik werkzaamheden erbij, want die beesten hebben ook eten nodig."

,,De gracht is uniek en daar moeten we trots op zijn", aldus Van Manen. ,,Hopelijk komen nu nog meer mensen een kijkje nemen."