Hogedrukgebieden hardnekkig

VEENENDAAL Inmiddels heeft dit kersverse winterseizoen een tweede koudegolfje op zijn naam geschreven. Het weer was een getrouwe kopie van een week eerder. Onder de vleugels van een nieuw hogedrukgebied dook de temperatuur in de nacht naar zaterdag onder nul. Ook de nachten erna vroor het licht tot matig. Met volop zon kwam de temperatuur overdag wel steeds netjes boven het vriespunt. Maar auto's en tuintjes in de schaduw bleven de hele dag winters berijpt.

Dat tweede koudegolfje begon trouwens net iets fanatieker dan de knappe koppen in onze weerkamer hadden bedacht. Het voelt dan of het weer je een loer draait en de rekenmodellen en de techniek je plots in de steek laten. Pas aan het eind van de vrijdagmiddag werd duidelijk, dat het toch echt zou graan vriezen. Wolkenvelden, die dat hadden moeten verhinderen, losten als sneeuw voor de zon op. Toen was het ineens echt alle hens aan dek. Want de koudere nacht die met rasse schreden naderde, zou ook gladheid met zich mee brengen.

Nog voordat het ook maar ergens daadwerkelijk glad was geworden door rijp op de wegen, werden er 316 telefoontjes gepleegd door het gladheidsteam. Naar gemeenten en tal van strooidiensten in het hele land. Ook de ACV kon weer aan de bak en rukte vrijdagavond met de strooiwagens uit. Het hogedrukgebied dat het koude winterweer regisseerde, neemt nu wat meer afstand van onze omgeving. Het trekt zich terug boven de Alpen. Het gevolg is dat de wind bij ons is bijgedraaid naar het zuidwesten.

Daarmee werd de deur voor zachte lucht weer open gezet, zoals gezegd precies zoals het vorige week ook gebeurde. In het weekend passeert er een front met bewolking en ook wat regen. Direct daarna verschijnt een nieuw hogedrukgebied op het weertoneel. De kans op een graadje vorst in de nacht neemt begin volgende week weer toe. En zo valt het decemberweer in herhalingen. Zicht op een serieuzere aanval van Koning Winter is er nog niet.