• Henny Jansen

Gemeente Veenendaal zet molen in de etalage

VEENENDAAL De gemeente Veenendaal zet de uit 1872 daterende molen De Vriendschap te koop. Op de zogeheten rijksmonumentale achtkantige stellingmolen plus aangebouwde activiteitenruimte, een kavel van 588 vierkante meter, aan de Nieuweweg kan een bod worden uitgebracht. De kopers moeten wel bedenken dat de bestemming maatschappelijk is. Dus slopen en in de plaats van het monument een appartementencomplex neerzetten is niet mogelijk.

Dat wil ook de gemeenteraad niet. Al enige jaren was de vraag wat er met De Vriendschap moest gebeuren. De gemeente wil af van nogal wat onroerend goed, dat geld kost en niets opbrengt. In dit kader maakte De Vriendschap onderdeel uit van wat een 'mandje' onroerend goed werd genoemd. In het mandje bevonden zich onder andere leegstaande schoolgebouwen. Een ontwikkelaar uit Ede kocht het mandje, maar had moeite met de molen. Want de raad had bedongen dat de oorspronkelijke functie van de molen niet verloren mocht gaan. Met andere woorden: de molenaars moeten de wieken wel in stelling kunnen brengen. Zo behield de gemeente de molen en nu wordt hij te koop gezet.

De verkoop betreft een vrijwillige gesloten inschrijving waardoor er geen vraagprijs ofwel koopsom is geformuleerd. Een koper dient een bod uit te brengen voorzien van een voorstel of plannen voor de molen en de activiteitenruimte. Er zijn twee kijkmomenten: vrijdag 20 september tussen 10.00 en 12.00 uur, en woensdag 2 oktober tussen eveneens 10.00 en 12.00 uur.