• Archief BDUmedia

Het eerste flitswintertje

VEENENDAAL De aanloop naar de nieuwe winter verloopt totaal anders dan vorig jaar. Toen was het rond deze tijd nog boterzacht. Het extreem zachte weer zou doorgaan tot na de kerst. Het was zelfs zo zacht, dat de narcissen nog voor de kerst begonnen te bloeien. Overigens, ook in de twee volgende wintermaanden konden de strooiploegen het materieel vrijwel voortdurend op stal laten staan. Het kwam vrijwel niet tot gladheid.

Inmiddels hebben de gladheidbestrijders al een beetje warm gedraaid. Het heeft al heel wat nachten licht gevroren en soms was het ook echt glad door rijpaanslag op de wegen. Deze nieuwe werkweek begon met het volgende plaagstootje van de naderende winter. Het was schitterend winterweer. Overdag de felle zon en maar weinig wind, 's nachts kraakhelder en opmerkelijk koud voor de tijd van het jaar. In de nacht van maandag op dinsdag vroor het overal matig met temperaturen van -5 en lager. In het buitengebied zou het zo maar 8 graden kunnen hebben gevroren. Zo koud is het in deze eeuw niet eerder geweest in november.

De kou is van korte duur. Het was echt een flitswintertje. De beheerders van de nieuwe ijsbaan in Bennekom laten de baan vast nog niet onderlopen. Want op woensdag begint zachtere lucht alweer terreinwinst te boeken. Later in de middag wijst de thermometer 7 graden in de plus aan. Donderdag en vrijdag blijft het relatief zacht, zeker in vergelijking met de kou van de afgelopen dagen. Maar komend weekend komt een volgend hogedrukgebied naderbij.

Onder de vleugels van dit nieuwe hoog valt de wind weg en dan hoeft het maar even op te klaren, en het kwik komt toch weer onder het vriespunt. Er zijn aanwijzingen dat de winter zich ook later in december af en toe laat zien en laat voelen. Het lijkt een maand te worden waarbij hogedrukgebieden het heft in handen houden. Dus inderdaad zeker geen herhaling van vorig jaar. De narcissen zullen komende maand netjes onder de grond blijven.