• Lien Hannisse trekt straks voor het laatst de deur achter zich dicht. ,,Dat doet wel pijn".

    Jeroen van der Veer

'Het buurthuis van Zuid' gaat sluiten

VEENENDAAL Er komt na bijna tachtig jaar een einde aan Hannisse Zuid Hengelsport en Dierenbenodigdheden. Het winkeltje aan de Dr. Kuyperstraat was veel meer dan een verkooppunt, want door de gastvrijheid van Lien Hannisse leek het meer op een inloophuis. ,,Afscheid nemen is nooit leuk, maar ik heb geen andere keuze."

Jeroen van der Veer

,,Hoe weten jullie nou al dat ik ga stoppen met de winkel", vraagt de 79-jarige Hannisse zich hardop af, als er twee buurtbewoners langskomen. Zij komen een bakje koffie halen, want zoals beide heren zelf zeggen staat die altijd voor bezoekers klaar. Het is typerend voor het winkeltje, dat als jaren dient als soort ontmoetingshuis.

Het opstaan en lopen naar het koffiezetapparaat gaat voor de bijna 80-jarige inwoner van Veenendaal weer goed. Dat is wel eens anders geweest, zegt de goedlachse Hannisse. Waar ze altijd kerngezond was, volgden de kwaaltjes de afgelopen jaren zich in rap tempo op; een hartinfarct, een kapotte knie en een niet goed werkende nier.

HULP Desondanks bleef altijd de lach op het gezicht en ook als ze over de vervelende tijd praat, is deze te zien. De grappen vliegen door de woonkamer en dat is al die jaren de kracht van Hannisse geweest. ,,Je moet er zelf wat van maken", spreekt ze treffend tegen haar buurman, die op het punt staat te vertrekken. Als hij bijna de deur uit is, heeft hij nog een boodschap: 'Doe wel kalm aan.'

Dat is vrij moeilijk voor een vrouw die al ruim zeventig jaar werkt. Eerst samen met haar ouders, toen met haar man en na zijn overlijden in 1990 leek de zaak ermee te stoppen. ,,Dat kon ik niet laten gebeuren", aldus Hannisse. ,,Mede door de hulp van mijn naasten bestaan we nog altijd."

OUDE BOOM Daar komt echter wel een einde aan. Een noodgedwongen verhuizing is de reden, legt dochter Reiny uit, terwijl haar moeder steunkousen aangetrokken krijgt. ,,Ze kon 's nachts niet eens meer naar de wc, omdat traplopen onmogelijk was. Toen besloten we te kijken naar een andere woning en die hebben we aan de Kerkewijk gevonden."

,,Ik wilde voor geen goud weg, zei ik haar", breekt de 79-jarige Hannisse in. ,,Als je een oude boom verplaatst, gaat 'ie snel dood. Heb er echt wakker van gelegen, maar toen ik in mijn nieuwe woning ging kijken, was ik verkocht. Daarnaast heb geen keuze en moet ik mij erbij neerleggen."

ZAAK LEEG Dat betekent dat de zaak leeg moet en dat Hannisse afscheid moet nemen van haar plekje. Ze loopt nog even naar de winkel, maar wordt ondertussen tegengehouden door twee loodgieters. Ook zij weten de weg te vinden naar 'het buurthuis van Zuid' en willen een bakkie koffie. ,,Ga maar zitten heren, ik kom eraan."

Zaterdag 31 maart start de uitverkoop, waarna op 28 april de winkel definitief sluit.