• ANP ILVY NJIOKIKTJIEN

Het blijft knetteren bij jaarwisseling

VEENENDAAL Het blijft in Veenendaal in de wijken knetteren bij de jaarwisseling. Zoveel wordt duidelijk bij de evaluatie van de twee vuurwerkvrije zones. Het ging goed op de locaties Aller Erf, waar het voorgaande jaren bijzonder onrustig was, en bij het dierenkamp in het Dragonderpark. Maar uitbreiding van de vuurwerkvrije zones zit er voorlopig niet in. ,,Daarvoor ontbreekt het aan handhaving”, zegt wethouder Engbert Stroobosscher. ,,Je kunt wel veel meer vuurwerkvrije zones instellen, maar als je niet kunt handhaven heeft dat weinig zin.”

Gerard van Wijk

,,Het zou het mooist zijn wanneer we als gemeente één groot vuurwerk konden organiseren en het daarbij zou blijven", mijmert wethouder Engbert Stroobosscher. Maar voorlopig blijft het in Veenendaal, op twee plekken na, tijdens de jaarwisseling knetteren.

OVERLAST De raad drong aan op het inrichten van vuurwerkvrije zones, waarbij in eerste instantie in aanmerking kwamen dierenkampjes, verzorgingshuizen, speeltuintjes, horecavoorzieningen, kerken en mogelijk andere locaties waar gevaarlijke situaties zijn geweest of veel overlast werd ervaren. Het bleef beperkt tot het gebied rondom winkelcentrum Aller Erf en het dierenkampje Dragonderpark waar bewoners in voorgaande jaren veel overlast van vuurwerk ervaren.

VIER BOA'S Voor de handhaving in de vuurwerkvrije zones zijn vier boa's ingezet. Ook functioneerde er een vuurwerkdetectiesysteem, waarbij meters de knallen van het vuurwerk registreren en doorspelen aan de database. De handhavers bij het Dragonderpark vragen zich af of handhaving daar echt nodig is. Het bleef dusdanig rustig dat zij zich overbodig voelden. Er werden hen extra middelen verschaft, zoals brandblussers, vuurwerkbrillen, oordopjes en zaklampen.

EIND MIDDAG Het meeste vuurwerk wordt afgestoken in de namiddag en het begin van de avond. Binnen de vuurwerkvrije zones wordt ook vuurwerk afgestoken, maar minder dan in het omliggende gebied. Handhavers blijken een goed middel tegen vuurwerkoverlast. Maar volgens het college moet goed gekeken worden naar de ernst en aard van de vuurwerkoverlast en het aantal beschikbare handhavers.

KOSTEN Bovendien spelen de kosten een rol. ,,Uitbreiding betekent extra kosten, onder andere voor inhuur van externe handhavers en aanschaf van borden ('U betreedt nu de vuurwerkvrije zone')". Kleinere vuurwerkvrije zones, waarbij bewoners een poster achter het raam van het huis konden plaatsen, waren in het algemeen niet zo succesvol.