• Lex Van Lieshout

Herstel woningmarkt zet door

VEENENDAAL Het herstel van de woningmarkt zet door, is de conclusie van de makelaars. Sommigen spreken van een voorzichtig herstel, er zijn er ook zoals Diepeveen Makelaars waar gesproken wordt van een ,,behoorlijk krachtig herstel." Er is sprake van een lage rente en lage(re) prijzen. Starters dragen de markt.

Gerard van Wijk

Aan de andere kant plaatst hoogleraar woningmarkt Johan Conijn van de Universiteit van Amsterdam een kanttekening: dertig procent van de huizen staat onder water en dat belemmert de doorstroming. ,,Al deze constateringen kloppen in grote lijnen", laat Wessel Berkhout van Burgland Makelaars weten. Hij stipt aan dat de nationale hypotheek garantie (NHG) in juli van 265.000 naar 245.000 euro gaat en dat verklaart de piek in de woningmarkt deze maand. ,,Tot het garantiebedrag blijven mensen profiteren van de extra lage rente." De starters bewegen zich en zo gaat het treintje rijden, het gaat langzaam maar het rijdt, stelt Berkhout vast.

Makelaar Ab Gaasbeek (Renswoude) ziet weinig problemen in verlaging van de NHG. ,,Deze hypotheekgarantie is voor mensen waarvoor het bedoeld is en dan is de aanpassing aan de markt eigenlijk wel logisch." Ook Gaasbeek ziet herstel van de woningmarkt. ,,Aan de onderkant, maar ook wat duurdere woningen betreft. Het kan overigens per postcodegebied verschillen. Nieuwbouw of nieuwere woningen hebben de voorkeur." Wanneer het gaat om een realistische vraagprijs worden woningen volgens Gaasbeek altijd verkocht.

,,Het begint door te lopen", zien ze ook bij Martens & Van Schuppen. ,,Wij zijn positief. Het begint aan de onderkant van de markt, met de starters. Tot 1 juli kunnen kopers profiteren van de gunstige hypotheekvorm (NHG)." De doorstroming begint langzaam op gang te komen. Ook hier de vergelijking met het spoor. ,,Het is een treintje dat op gang komt. Een boemeltje weliswaar, maar het begin is er." In de nieuwe woonwijk Veenendaal-Oost worden woningen verkocht aan zowel starters, rij- en hoekwoningen, als aan doorstromers. ,,Er is meer vraag, dat horen we ook van het Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-Oost."

Bij Diepeveen Makelaars zijn ze nog opgewekter. Geen voorzichtig maar een behoorlijk krachtig herstel, zo zien ze dat. ,,Mensen durven ontspannen te kopen, dat was niet in de afgelopen jaren. Het verschilt trouwens per regio. De Veenendaalse markt krijgt een nieuwe sprankeling, met name in het middensegment. Er is instroom van buiten, Veenendaal is ook voor nieuwkomers aantrekkelijk. Mensen uit Utrecht en de Randstad, die rust, groen en ruimte zoeken."