• Roel Dijkstra

Herdenken en vieren in het Grebbelinie Bezoekerscentrum

VEENENDAAL Het Grebbelinie Bezoekerscentrum op het Fort aan de Buursteeg staat op 4 en 5 mei geheel in het teken van herdenken en het vieren van de vrijheid.

Met een speciale avondopenstelling op 4 mei (van 19.30 tot 22.00 uur) biedt het bezoekerscentrum mensen eenmalig de gelegenheid om gratis haar expositieruimte over de Grebbelinie te bezoeken. In deze interactieve expositie vertellen houten soldaten, die hier op vier cruciale momenten in de vaderlandse geschiedenis de linie verdedigden, hun verhaal.

HERDENKEN ,,Juist op 4 mei vinden wij het belangrijk om het verhaal van de Grebbelinie voor iedereen toegankelijk en beleefbaar te maken", vertelt Saskia Kemperman van het bezoekerscentrum. ,,De Grebbelinie is van het gebied. Veel mensen in de omgeving hebben hier verbondenheid mee. Kinderen en kleinkinderen van vaders, opa's en overgroot opa's die op de linie hebben gevochten. Iedere dag komen er weer andere, unieke, verhalen voorbij. Door de expositieruimte deze avond open te stellen doen we recht aan de betrokkenheid en herinneringen van bewoners." De Nationale Herdenking om 20.00 uur wordt via een livestream in het bezoekerscentrum uitgezonden.

VIEREN Op 5 mei staat het Grebbelinie Bezoekerscentrum in het teken van de vrijheid. Vanaf 10.00 uur zijn er verschillende activiteiten op het Fort aan de Buursteeg, waaronder Cornelis' Levend Stratego, Kobus' Hollandse Spelen en Diederiks speurtocht. Net als in de expositie zijn deze activiteiten gekoppeld aan de houten soldaten, in dit geval Hollandse.

Kees Haalboom, eigenaar van de Grebbelounge, loopt voorop om de beleving rond te maken door gerechten in zijn restaurant af te stemmen op het verhaal van de linie. ,,Met de houten soldaten willen we de verhalen uit het verleden voor kinderen levend houden. Het is belangrijk voor kinderen van nu om te begrijpen dat ze langs de Grebbelinie wonen. Met verschillende activiteiten willen we dit op 5 mei op een speelse manier overbrengen en samen de vrijheid vieren."

Het bezoekerscentrum, restaurant en terras zijn de hele dag geopend. Om 17.00 uur is er tevens een barbecue, verzorgd door de Grebbelounge (reserveren verplicht). Meer informatie is te vinden op de website van het bezoekerscentrum.