• Jeroen van der Veer

Henny Bokje veertig jaar verloskundige

VEENENDAAL Met grote verbaasde ogen keek mevrouw Henny Bokje-Quispel naar de deur, toen wethouder Marieke Overduin op vrijdagmiddag de woonkamer binnen kwam lopen. Het huis van de verloskundige zat op dat moment al vol met collega's en het 40-jarig jubileum werd uitbundig gevierd. Al veertig jaar lang is Bokje actief als verloskundige en nog altijd denkt ze niet aan stoppen. ,,Ik ga nog wel een aantal jaar door."

Jeroen van der Veer

Vol trots kijkt de verpleegster in haar huiskamer, waar zich een mooi gezelschap heeft verzameld. Naast haar zit de wethouder, die onder andere 'welzijn' en 'volksgezondheid' in haar portefeuille heeft. De twee raken niet uitgepraat over het vak waarmee Bokje 40 jaar geleden begon. ,,Ik was toen één van de eerste met een praktijk aan huis", spreekt ze trots.

AAN HUIS De praktijk was 30 jaar bij haar aan/achter het huis aan de Eikenlaan in Veenendaal gevestigd, waarna in juni 2012 aan het Verlaat huisvestiging werd gevonden. Onder de naam 'Verloskundigen Veenendaal' werd de praktijk nog meer een begrip. Inmiddels werken er twee teams van vier verloskundigen en drie assistenten. ,,Dankzij mijn collega's en mijn man kan ik dit zo lang met zoveel plezier doen. Het is een mooie groep met mensen."

Vooral aan haar man heeft ze veel te danken. Zo stopte hij met zijn fulltime werk, om de zorg voor hun drie kinderen op zich te nemen. Hierdoor kon Henny Bokje zich volledig focussen op haar werk als verloskundige. ,,In die tijd werd hij echt raar aangekeken. Dat hoorde namelijk niet, een vrouw die kostverdiener was."

PABO Dat raar kijken, gebeurde ook toen ze niet werd aangenomen op de verloskundige opleiding in Amsterdam. Door een 4 voor scheikunde, kwam ze op de wachtlijst te staan. ,,Eigenlijk had ik al besloten om de PABO te gaan doen, maar gelukkig kon ik alsnog beginnen. Grappig eigenlijk, hoe zoiets kan lopen." De rest werd geschiedenis en met heel veel liefde voor het vak, heeft ze heel wat bevallingen van dichtbij meegemaakt. ,,En dus ben ik ook veel 's nachts wakker gebeld", lacht ze. ,,Dat maakt het werk ook zo mooi, die onverwachtse dingen. In de auto heb je dan de tijd om even wakker te worden, waarna je vervolgens fris en fruitig aan het bed staat."

DANKBAAR Duizenden levens heeft mevrouw Bokje op de wereld gebracht en daar is ze maar wat trots op. ,,Er is toch niets mooiers", vraagt zij zich hardop af. ,,Het komt wel eens voor dat ik bij een bevalling ben van iemand, waarbij ik zelf heb geholpen om één van de toekomstige ouders op leven te zetten. Dat zijn prachtige momenten." ,,De huidige generatie heb jij zien komen'', vertelt Marieke Overduin in een dankwoord aan de verpleegster. ,,Veenendaal is je dankbaar'', is dan ook de passende afsluiting van de boodschap.

Het zijn woorden die Henny Bokje zichtbaar goed doen. Na een gezamenlijk fotomoment, gaat de wethouder er vandoor en blijft het middelpunt van de feestvreugde tevreden achter. Samen met haar collega's krijgt eet ze nog een taart met daarop de toepasselijke muisjes, waarna er gefeest kan gaan worden op een georganiseerde bijeenkomst.