• tekenen akte overdracht schenking

    Aart Aalbers

Hennie Henzen doet afstand van verzameling

VEENENDAAL  Hennie Henzen, verzamelaar van alles wat met 't Veen te maken heeft, deed vrijdag afstand van zijn gehele 'plat materiaal' collectie zoals duizenden foto's, akten en boeken. Alles is naar de Historische Vereniging Oud Veenendaal (HVOV) verhuisd. Henzen: ,,Mijn doel was al die jaren... bewaren! Het moet altijd toegankelijk blijven voor de Veenendalers."

 

Aart Aalbers

 

Vrijdagmiddag zaten bij Ottens Vallei notaris een aantal blijde gezichten. Voorzitter Bert van den Bos en secretaris Ineke van Schuppen-Diepeveen waren aangeschoven om de schenking van Henzen formeel te regelen. ,,Deze unieke collectie wordt door ons met dank aanvaard. We zijn er heel erg blij mee. Het is een heel bijzondere collectie." liet Van den Bos weten. Van Schuppen sprak van een ,,Waardevolle schenking voor de vereniging." Notaris Roland Ottens werkte als oud-bestuurslid belangeloos aan de overdracht mee.

 

UNIEKE STUKKEN Henzen is 27 jaar geleden begonnen met verzamelen. ,,Ik vond historie en het verzamelen van alles wat met Veenendaal te maken heeft leuk om te doen." Voor hem was geen afstand te ver. Lange tijd bezocht hij wekelijks beurzen en vond van Groningen tot aan Den Bosch van alles over Veenendaal. Henzen:,,Stukje bij beetje heb ik het bijeen verzameld. Sommige dingen zijn uit de container gevist. We praten over een slaapkamer vol met boeken, briefhoofden, akten, foto's et cetera. Er zitten unieke stukken tussen zoals een krant met watersnood verhalen rond 1855, notulenboeken, de collectie van wijlen Van Barneveld, aandelen van de VSW, een kasboek van de Panter en een foto van het personeel van vermicellifabriek Blanken/van Buuren. Totaal is het wel tien meter archief."

Voor de 66-jarige Henzen gaat het contact met zijn stukken niet verloren. Wekelijks is hij met zes anderen te vinden in het documentatiecentrum van de HVOV in de Cultuurfabriek. ,,De HVOV heeft mijn hart."zegt hij, als voorzitter van het Documentatiecentrum, met de diepste overtuiging. ,,Onlangs kregen we klassenboeken en leerlingenlijsten van de Juliana van Stolbergschool." Henzen raakt niet uitgepraat over alles wat de HVOV verzameld heeft. ,,We hebben nu ongeveer 6.300 foto's gearchiveerd en willen graag namen bij de foto's schrijven. Laat men gerust eens komen kijken. Wellicht kan men ons aan namen helpen."  

Henzen heet mensen graag welkom in 'zijn' documentatiecentrum. ,,Laat ze hun fotoalbum maar meebrengen dan kunnen we een aantal zeldzame foto's inscannen en krijgt men het album direct weer terug. Dan gaat de geschiedenis van Veenendaal tenminste niet verloren." De geboren Elstenaar waarschuwt om nooit foto's bij een overleden moeder of oma weg te gooien. ,,Gooi ze dan maar bij ons neer. Dan kunnen we kijken of er iets bruikbaars tussen zit." 

FOTOAVOND  Voor info www.oudveenendaal.nl. Donderdagavond om 19.45 uur start Henzen een fotoavond uit de Cord Otting collectie in gebouw Eltheto in de Fluiterstraat. Iedereen is welkom.