• Foto: 112Heuvelrug.nl

Hennepkwekerij Veenendaal was onderdeel in groot geheel

VEENENDAAL De officieren van justitie in het onderzoek Listel hebben maandag tussen de 4,5 en 3 jaar geëist tegen vier van de negen verdachten. In het onderzoek werd onder meer een hennepkwekerij in Veenendaal opgerold.

Een 43-jarige man uit Maarssen, een 46-jarige man uit Utrecht en een 55-jarige vader en zijn 27-jarige zoon uit Vleuten worden ten laste gelegd in de periode van april 2012 tot en met februari 2015 deel te hebben genomen aan een criminele organisatie, het telen van hennep en het witwassen van de criminele opbrengsten met een totale geschatte waarde van 4,4 miljoen euro.

Naar aanleiding van een ander onderzoek is er een loods gelegen aan de Oude Amersfoortseweg 191 in Hilversum in de gaten gehouden. De bezigheden die hier plaatsvonden bleken de startinformatie te vormen voor dit onderzoek waarbij verschillende hennepkwekerijen in Hilversum, Veenendaal, De Bilt, Alkmaar en Lede zijn opgerold. Het geld afkomstig van deze kwekerijen werd vervolgens witgewassen met onder andere een caravan, een Fairline boot, een waterscooter en enkele auto's.

Voor het bewijs in deze zaak baseren de officieren zich onder andere op de verschillende verhoren, camerabeelden, historische verkeersgegevens, tapgesprekken, bakengegevens en observaties. Daar komt bij dat er DNAsporen zijn gevonden bij verschillende kwekerijen. Op basis van al het materiaal komen de officieren tot wettig en overtuigend bewijs dat alle vier de mannen betrokken zijn bij deelname aan deze criminele organisatie gericht op bedrijfsmatige hennepteelt. Daarnaast zijn drie verdachten betrokken bij het witwassen van de criminele opbrengsten.

In de strafeis is onder andere rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden. De spil van deze criminele organisatie, een 46-jarige man uit Utrecht, is afgelopen vrijdag voor een soortgelijk feit veroordeeld door de rechtbank in Rotterdam en door het hierna weer in herhaling vallen maakt hij nog eens duidelijk dat gelet op zijn meerdere veroordelingen er op geen enkele wijze iets is veranderd in zijn gedrag. Hij dient volledig verantwoordelijk te worden gehouden voor de volle omvang van de kwekerijen en voor het witwassen van aanzienlijk geldbedragen en voorwerpen.

De 43-jarige man uit Maarssen heeft openheid van zaken gegeven, maar naast deze openheid van zaken maakte hij wel deel uit van de kern van de criminele organisatie en was ook hij betrokken bij het feit in Rotterdam. Ook hij dient volledig verantwoordelijk te worden gehouden voor de volle omvang van de kwekerijen en voor het witwassen van aanzienlijk geldbedragen en voorwerpen. De vader en zoon maakten tevens deel uit van de kern van de criminele organisatie, maar hun rol was kleiner en ook de documentatie op hun strafblad was minder relevant.

Tijdens de zitting benadrukten de officieren: ,,Ondermijning is een groot probleem in de samenleving. Beïnvloeding vanuit criminele zijde in de samenleving maakt dat burgers en ondernemingen die hun zaken netjes voor elkaar hebben worden benadeeld ten opzichte van hen die hun geld op criminele wijze verdienen. Hoe beter georganiseerd en hoe meer gestructureerd de criminele activiteiten waarmee men zich bezighoudt, hoe groter de impact op de samenleving is."

Volgens de officieren van justitie zijn de twee pijlers van de organisatie zoals ten laste gelegd, te weten hennep telen en het witwassen onlosmakelijk met elkaar verbonden en zij zijn gekomen tot strafeisen variërend tussen de 4,5 en 3 jaar. Tegen de spil van de criminele organisatie, de 46-jarige man uit Utrecht is 4 jaar en 6 maanden geëist. Voor de drie andere mannen, die tevens tot de kern van de criminele organisatie hoorden, werd 3 jaar en 6 maanden geëist voor de 43-jarige man uit Maarssen en voor de vader en zoon uit Vleuten beide 3 jaar.

Aanstaande donderdag zal geëist worden in de andere vijf zaken.