• Marktcommissie Rhenen

Henk Bleker opent paasveetentoonstelling Rhenen

RHENEN Henk Bleker, oud-staatssecretaris van onder meer Landbouw in het kabinet Rutte 1, opent zaterdag 30 maart de 85ste editie van de paasveetentoonstelling in manege Blauwendraad aan de Cuneraweg tussen Rhenen en Veenendaal. Bleker weet niet wat hij in Rhenen kan verwachten. ,,Ik laat mij verrassen.”

Jan de Boer

De organisatie van de traditionele paasveetentoonstelling is in handen van de gemeentelijke stichting De Marktcommissie in Rhenen. Het bestuur laat zich bijstaan door diverse vrijwilligers en gekwalificeerde keurmeesters. De paasveetentoonstelling is een keuring van luxe runderen, de dikbillen van diverse rassen, zowel vlees- als weidevee en jongvee. Net als in 2018 zijn er ongeveer 90 dikbillen ingeschreven. De hal is voor het publiek geopend vanaf 9.00 uur. De tentoonstelling duurt tot ongeveer 14.00 uur.

HOOGWAARDIGE DIEREN Tegenwoordig is Bleker voorzitter van Vee & Logistiek Nederland. ,,Dat is de organisatie van transport, import, export en handel van onder andere runderen. Ik vind het heel goed dat de veehouderij evenementen en activiteiten ontplooit waar het publiek kennis kan maken van waar het echt om gaat, om runderen en kalveren. Dat je echt laat zien met welke hoogwaardige dieren in de Nederlandse veehouderij wordt gewerkt. Dat je dat aan het publiek toont is uitstekend.”

De in de provincie Groningen wonende Bleker was niet eerder aanwezig bij een tentoonstelling van allemaal dikbillen. ,,Wel eerder bij andere tentoonstellingen, zo wordt er in de buurt van Dokkum elk jaar een grote tentoonstelling georganiseerd met rundvee, keuringen en show. Dat heb ik ook al een keer mogen openen en er zelfs mogen jureren. Het is goed dat de paastentoonstellingen in Rhenen en Schagen er nog zijn. Laten we dat vooral proberen in stand te houden.”

Het gaat volgens Bleker goed met het Nederlandse rundvee. ,,We hebben een hoge standaard qua kwaliteit en qua gezondheid. De Nederlandse koeien of hoog drachtige vaarzen zijn zeer gewild voor de buitenlandse melkveehouderij. Ze gaan op dit moment naar Rusland, naar het Midden-Oosten, ze gaan de eigenlijk de hele wereld over. En zijn daarmee een soort paradepaard, ambassadeur, voor de Nederlandse zuivel in de meest brede zin van het woord.”