• Organisatie Kwintelooijen Winterrun

Hardlopen voor kinderen in Oeganda

VEENENDAAL Struinen over onverharde paden, genieten van de omgeving en een persoonlijk hardlooprecord proberen neer te zetten. Het is op 21 januari wederom mogelijk tijdens de tweede editie van het Kwintelooijen Winterrun.

Jeroen van der Veer

Iedereen kent ze wel: de personen die als voornemen hebben meer te sporten. Naar de sportschool gaan is één optie, maar waarom niet bewegen in de buitenlucht? Het is één van de redenen waarom er opnieuw een Kwintelooijen Winterrun wordt gehouden, waarbij het goede doel opnieuw centraal staat. ,,Honderd procent van het inschrijfgeld gaat naar kindsponsororganisatie Compassion in Oeganda", benadrukt medeorganisator Erik Dekker.

VIJFHONDERD DEELNEMERS Vijf of tien kilometer over de Utrechtse Heuvelrug hardlopen met daarbij een aantal mooie klimmetjes en afdalingen. Onderweg genieten van de natuur en het uitzicht over de Gelderse Vallei. Het mag duidelijk zijn dat de organisatie opnieuw zorgvuldig zijn route heeft uitgestippeld en daarmee hoopt het veel lopers naar de start te krijgen. ,,We gokken op meer dan vijfhonderd deelnemers. Dat behaalden wij in ons eerste jaar ook en dat willen we graag overtreffen."

Dat moet vooral gaan gebeuren doordat men de run aantrekkelijk heeft gemaakt door een mooi parcours. ,,Hardlopers uit de buurt kennen inmiddels de omgeving. Toch beseft nog niet iedereen dat dit gebied echt uniek is. We hebben inmiddels al inschrijvingen vanuit het hele land. Vooral op social-media zie je dat het al leeft."

STICHTING Samen met Evert Jan Poppe en Richard van Keulen is het drietal al langere tijd bezig met het evenement. Inmiddels zijn ze een stichting en zij hebben als doel zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel. Deze keer is er gekozen voor de Muskathlon in Oeganda, die Dekker in mei zelf ook zal lopen. ,,Een ultrarun van 63 kilometer door Oeganda", legt de Veenendaler uit. ,,Mijn doel is om 10.000 euro op te halen en het is schitterend dat we de Kwintelooijen Winterrun kunnen koppelen aan dit doel."

ARMOEDE Deelnemers van de run ondersteunen hiermee heel direct kinderen en gezinnen die in extreme armoede leven. ,,Wij willen hen, door middel van sponsorbedragen, een hoopvolle toekomst bieden. Het mooie van de organisatie Compassion is dat we zelf door het land rennen en een soort rondleiding krijgen. Je ziet dus echt waar het geld naar toe gaat." Maar eerst wil Dekker, samen met de twee anderen en zo'n zestig vrijwilligers, de Kwintelooijen Winterrun succesvol maken.

Het inschrijfgeld bedraagt tien euro per persoon en dit is inclusief de bruikleen van een chip voor de tijdregistratie. ,,Voor de snelste mannen en vrouwen hebben we na afloop een leuke prijs. Toch zal de run vooral bedoeld zijn voor de recreanten. Zij kunnen voor een klein bedrag een fantastische loop rennen en steunen ook nog eens het goede doel. Of ik zelf ook mee ga lopen? Misschien wel, al staat de organisatie natuurlijk op nummer één. De run moet opnieuw vlekkeloos verlopen, want we willen dat het een traditie wordt."