• Foto: Fotostudio7

Hanneke Zwart schenkt beeldhouwwerk

VEENENDAAL Beeldhouwster Hanneke Zwart schenkt de Veenendaalse samenleving een kunstwerk. Ze doet dit ter gelegenheid van haar 65e verjaardag. Het kunstwerk 'Door de muur heen willen' zal komen de staan op de Algemene Begraafplaats aan de Munnikenweg.

Aart Aalbers

Ze schrijft aan het college van b en w dat het haar niet mee viel toen ze vanuit Amsterdam in Veenendaal neerstreek. ,,Ik heb het de eerste jaren toen ik in 1979 in Veenendaal kwam vanuit Amsterdam heel moeilijk gehad." Ze laat ook weten later in Veenendaal een gewaardeerd kunstenaar geworden te zijn. Zo ontving Hanneke bijvoorbeeld de Veense Cultuurprijs 2013. Ze kreeg ook in 2013 de opdracht om 17 portretten van Kees Stip te vervaardigen die bevestigd zijn aan de gevel van een pand aan het Kees Stipplein.

Wethouder Arianne Hollander geeft aan 'blij verrast te zijn' met het geschenk. ,,Het gebaar dat Hanneke maakt is heel bijzonder het is een geschenk aan de gemeente, en daardoor aan de gehele Veenendaalse gemeenschap, dat wij graag aanvaarden."

Het marmeren kunstwerk 'Door de muur heen willen' was, nadat ze van het Rietveld Academie kwam, één van haar eerste grote beelden. Halverwege de jaren 80 maakte Hanneke een gebaar naar de gemeente en gaf vier kunstwerken in bruikleen. Het kunstwerk 'Tussen hoop en wanhoop' dat bij het politiebureau stond werd toen aangekocht. Ook stond er een kunstwerk bij het gemeentehuis en bij de Lampegiet.

Het kunstwerk 'Door de muur heen willen' heeft rond 1984 ook al ongeveer anderhalf jaar op de begraafplaats gestaan. Hanneke legt uit: ,,Voor nabestaanden is het verlies van iemand zwaar. Er zijn diverse situaties denkbaar waarom een nabestaande wel door de muur heen zou willen."

Na de vakantie zal de gemeente samen met de kunstenares bekijken op welke plek op de begraafplaats het kunstwerk het best tot zijn recht komt. De gemeente gaat de verplaatsingskosten van 1600 euro betalen uit de pot subsidie Cultuurkoepel.