• Volgens wethouder Martijn Beek is het ,,reëel dat er afkeuring volgt van bestaande velden - .

    Jasper Ruhe

GVVV en DOVO krijgen nieuwe 'mat'

VEENENDAAL De kunstgrasvelden bij DOVO en GVVV op sportpark Panhuis zijn na tien jaar intensieve bespeling aan het einde van hun levensduur. ,,Zij zijn nog niet afgekeurd, maar het is op het randje”, zegt wethouder Martijn Beek. De mogelijkheid is niet denkbeeldig dat tijdens het nieuwe voetbalseizoen de velden alsnog worden afgekeurd. Daarom worden voor het nieuwe seizoen begint nieuwe kunstgrasvelden aangelegd.

Gerard van Wijk

Tien jaar geleden werd er nog van uitgegaan dat de kunstgrasvelden vijftien jaar mee zouden gaan. Dat blijkt dus niet het geval. De kwaliteit van kunstgras is de afgelopen tien jaar verbeterd. Voorafgaand aan het nieuwe seizoen moet een keuring plaatsvinden en volgens de wethouder is het ,,reëel dat er een afkeuring volgt van deze velden, waardoor deze niet meer ingezet mogen worden voor competitievoetbal.”

RENOVATIE Er zijn meer aanpassingen nodig van buitensportaccommodaties in Veenendaal en dat gaat de gemeente in totaal circa één miljoen euro kosten. Zo zijn er in de loop van de jaren in het natuurgrasveld van VRC veel stenen uit de ondergrond in de toplaag gekomen. Dat veroorzaakt onveilige situaties en is voor de spelers niet prettig. ,,Door de vele stenen in de bovengrond kan ook het benodigde onderhoud niet meer plaatsvinden en daarom is renovatie van het veld nodig.”

Verder is op een veld van DOVO geregeld sprake van wateroverlast. De toplaag heeft het eind van de levensduur bereikt en daarom is renovatie van het veld nodig. Ook de toplaag van de wielerbaan is versleten en moet worden gerenoveerd.

TE LANG INGESCHAT Volgens de gemeente zijn de afschrijvingstermijnen voor sportvelden in het verleden te lang ingeschat. Waar bijvoorbeeld bij de kunstgrasvelden van DOVO en GVVV rekening werd gehouden met een afschrijvingstermijn van vijftien jaar, blijkt het daadwerkelijk acht jaar te zijn. Een onzekere factor is de kostenpost voor het afvoeren van de kunstgrasmatten. ,,Doordat enkele partijen zijn gestopt met het innemen van de matten bestaat het risico dat afvoer van de matten meer geld kost dan nu begroot.”

,,Het aantal mensen dat sport neemt sinds enkele jaren weer toe. Maar de mate waarin een vereniging kan groeien is afhankelijk van de ruimte, de capaciteit en de kwaliteit van bestaande sportvelden bij een vereniging”, aldus Sportbelijning. ,,Een toename van leden gaat samen met een toenemende behoefte aan capaciteit om te kunnen trainen en/of wedstrijden spelen.”

Als er veel wedstrijden moeten worden gespeeld kan een kunstgrasveld een oplossing zijn, hoewel niet iedere sporter ervan gecharmeerd is. Kunstgras is bij de KNVB niet de norm, dat is natuurgras. Hockey wordt bijna alleen op kunstgras gespeeld, tennis wordt op verschillende ondergronden gespeeld en bij korfbal gaan meer verenigingen over op het spelen op 'zandingestrooid' kunststof.