• Aart Aalbers
  • Aart Aalbers

Grote namen op gratis klassiek concert

VEENENDAAL Veel Veense muzikanten maken zaterdag 27 juni om 16.00 uur hun opwachting voor een jubileumconcert in de Westerkerk aan de Goudvink. Mannen als André Heuvelman, Wim van Schaik en Jan de Koning zullen niet ontbreken. Tijdens dit concert zal het onlangs door Harold Schonewille gecomponeerde 'Veenendaal Te Deum' ten gehore worden gebracht. De entree is gratis.

Aart Aalbers

Al sinds 2010 wordt bijna elke maand op zaterdagmiddag in de Westerkerk een concert gegeven. Zo'n 10.000 bezoekers hebben in de loop der jaren kunnen genieten van een saxofoonconcert, een instrumentaal concert, een kerstuitvoering, een Passion et cetera. Afhankelijk van het seizoen wisselen religieuze en niet religieuze klassieke muziek elkaar af.

Het concert van zaterdag zal qua musici en zangers een groot Veenendaalgehalte kennen. Zo heeft men voor de gelegenheid een projectkoor samengesteld van zo'n zestig talentvolle zangers en twaalf jonge zangers uit Veenendaal en omstreken. Ondertussen hebben deze al vijf keer geoefend en zijn er helemaal klaar voor. Zo zal de 'Veenendaal Te Deum' ten gehore worden gebracht, maar ook de Krönungsmesse van Mozart en enkele kleinere werken op gedichten van Kees Stip.

PODIUM Ad Verhage, organist van de Westerkerk en voorzitter van de Stichting Westerkerkmuziek Veenendaal, geeft aan dat de stichting laagdrempelig wil blijven en toegankelijke en aansprekende muziek wil bieden. Ook wil men een podium bieden aan jong (Veens) talent. Zo hoopt de stichting in januari/februari 2016 een concert te organiseren met studenten van het Utrechts Conservatorium. Verhage: ,,Allemaal studenten in opleiding die op hoog niveau musiceren." Volgens Verhage, die zelf inmiddels al 40 jaar organist is, voorzien de concerten in een behoefte: ,,Er is in Veenendaal geen structureel aanbod van klassieke muziek."

Een concert van ongeveer een uur met zulke klinkende namen en ook nog eens gratis. Het comité verwacht dat zeker zeshonderd muziekliefhebbers naar Veenendaal-West zullen komen. Verhage: ,,Als de bezoekers genoten hebben dan hopen we natuurlijk wel dat ze bij de uitgang een fooi in de collectezak doen. Gelukkig hebben we ook een aantal vaste sponsoren maar een concert als dit kost ons enkele duizenden euro's en we willen wel graag de kwaliteit handhaven en verrassende nieuwe dingen laten horen." De stichting doet momenteel ook pogingen om in aanmerking te komen voor subsidie, maar dat is nog niet gelukt.

Meer info: www.westerkerkmuziekveenendaal.nl

BIJ DE FOTO Ad Verhage achter het orgel van de Westerkerk.