• Aart Aalbers

'Grebbelinie belangrijk voor iedereen'

VEENENDAAL Raads- en collegeleden van Ede, Renswoude en Veenendaal kregen vorige week op het 'drie plaatsenpunt' een rondleiding door het in aanbouw zijnde Bezoekerscentrum Grebbelinie bij Fort aan de Buursteeg.

Aart Aalbers

Iedereen was verrast door het mooie uitzicht. Tijdens de rondleiding werden de namen bekendgemaakt van de huurders van de commerciële ruimtes. De woordvoerder van de provincie Utrecht moest constateren dat een brug over de spoorlijn tussen het noordelijk en zuidelijk gedeelte niet haalbaar is. De verwachting werd uitgesproken dat het niet alleen een regionale trekker zal worden. ,,We maken er een nationaal verhaal van. Het fort is van belang geweest voor het hele land."

HOGE PLAATS Al in 1588 is met bats en kruiwagen begonnen aan wat de huidige Grebbelinie is geworden. Deze strekt zich uit vanaf de Grebbeberg tot aan Spakenburg. Fort aan de Buursteeg was in vroeger tijden een hoge plaats in het landschap. Men had vandaar goed uitzicht op de komst van eventuele vijandelijke legers.

Het fort is gebouwd nadat er een dreiging van oorlog kwam met Oostenrijk. 'Mister Grebbelinie', zoals Bert Rietberg van deelnemende partner GebiedsCoöperatie O-gen genoemd wordt, vertelt het hele verhaal.

OORLOGSDREIGING De Hollanders wilden in de 18e eeuw Amsterdam promoten als havenstad. Vandaar dat ze probeerden te voorkomen dat boten door de Schelde Antwerpen aandeden. Een boot met Oostenrijkers, die wel een poging ondernam, werd beschoten.

Slechts één kogel trof doel en kwam in het schip in de soepketel terecht. Oostenrijk nam dit hoog op en dreigde met militaire acties. Nederland besloot zijn verdediging te versterken en bouwde onder meer rond 1786 het Fort aan de Buursteeg. Door bemiddeling van de Fransen is indertijd een oorlog afgewend.

 

IN VERVAL Nadat de forten in de Grebbelinie na de Tweede Wereldoorlog overbodig werden, raakten ze in verval, groeiden er struiken en bomen op en was op het Fort aan de Buursteeg een tijdlang een camping gevestigd. Anno 2017 is het fort in de oude staat teruggebracht en in ere hersteld.

LANDSCHAPSTAFEL  In het bezoekerscentrum gaan de medewerkers het verhaal van de gehele zestig kilometer lange Grebbelinie vertellen. Op de bovenverdieping wordt een wandelroute gecreëerd waarbij de bezoekers middels onder meer een film en een landschapstafel de informatie kunnen opnemen.

 

WANDELING Buiten kan men een prachtige wandeling maken over het fort en langs de kazematten en bunkers. Hoewel het fort in 1845 door de spoorlijn Utrecht-Arnhem werd doorsneden, merk je daar vanuit het Bezoekerscentrum niets van.

Ook het gedeelte dat nu op Veens grondgebied ligt is vanaf de bovenverdieping goed te zien. Verspreid over de gehele Grebbelinie komen houten soldaten te staan die uit hun tijdsperiode hun verhaal over de Grebbelinie aan de bezoekers gaan vertellen.

 

PARKEREN Er is een ruime parkeerplaats, komen fiets- en wandelroutes naar en langs het fort en voor bezoekers die met openbaar vervoer komen is er vanaf station De Klomp een prachtig wandelpad langs de Klompersteeg aangelegd.