Grebbeberg Masters voor gewonde defensiecollega's

RHENEN De Koninklijke Landmacht houdt donderdag 2 juli de derde editie van de Grebbeberg Masters in Rhenen. Dit is een groot fiets- en loopevenement 'met en voor' gewond geraakte militairen. Een dag lang sporten defensiemedewerkers samen hun met gewond geraakte collega's op en rond de militair-historische locatie Grebbeberg in Rhenen.

In de afgelopen jaren zijn tijdens uitzendingen en uitoefening van de dienst militaire collega's gewond geraakt. Zij hebben offers gebracht voor vrede en vrijheid en verdienen onze erkenning en waardering. Op deze dag wordt daarom ook geld ingezameld dat ten goede komt aan de zorg voor gewond geraakte militairen. Dit jaar staat de Grebbeberg Masters in het teken van de Stichting Hulphond en de Veteranenontmoetingscentra.

De start en finish van zowel het fiets- als het lopenonderdeel vindt plaats op de Grebbeberg, nabij het Militair Ereveld. Deelnemers kunnen kiezen uit een fietsrondrit (40 km) of een trialrun (per ronde 3 km). Het fietsevent is zo ingericht, dat deelnemers naar eigen inzicht meerdere rondes (met daarin Amerongseberg en Grebbeberg) kunnen afleggen. Voor de lopers is sprake van een estafette in teamverband, waarbij per team steeds 1 loper op het parcours is. De lopers kunnen naar wens meerdere rondes lopen.

De Stichting Hulphond Nederland leidt honden op voor de medische en therapeutische zorg. Hulphonden leren zeventig vaardigheden om mensen met lichamelijke beperkingen of therapeutische behoeften te helpen. Uit handen van Peter van Uhm, ambassadeur van Hulphond Nederland, ontvingen vorig jaar vijf veteranen een PTSS-hulphond.

Veteranenontmoetingscentra bieden veteranen een ontmoetingsplek om met elkaar in te contact te komen of te blijven. Een luisterend oor, aandacht voor elkaar en kameraadschap staan hierbij centraal. De ontmoetingscentra hebben daartoe gecertificeerde nuldelijnshelpers, die indien nodig de veteraan of zijn of haar thuisfront bezoeken. Hiermee wordt tevens invulling gegeven aan de Veteranenwet.

De organisatie heeft alles in het werk gesteld om eventuele overlast tot een minimum te beperken. Er zijn bijvoorbeeld geen wegafsluitingen en op drukke kruispunten zijn preventief verkeersregelaars aanwezig om eventuele extra drukte in goede banen te leiden. Zij zijn herkenbaar aan de gele hesjes die ze dragen. Daarnaast wordt het evenement gefaseerd opgestart met vanaf 08.30 uur tot 10.30 uur de start van het fietsevenement en om 11.00 de start van het loopevenement.

Op de volgende bloktijden zal er op en rond de Grebbeberg mogelijk sprake zijn van een verhoogde verkeersconcentratie:

- 8.30 uur en 09.30 uur

- 10.00 uur en 11.00 uur

- 16.00 uur en 17.00 uur