• Archief BDU Media

'Graag een burgermoeder voor Veenendaal'

VEENENDAAL 601 Veenendalers hebben digitaal aangegeven welke voorkeur zij hebben voor het profiel van een nieuwe burgemeester. Die moet betrokken en benaderbaar zijn en dat is geen verrassing. Maar hij of zij moet jong zijn (tot 50 jaar) en als het even kan een vrouw.

Gerard van Wijk

En dat is voor een behoudende gemeente toch wel enigszins een verrassende keuze. Graag een burgermoeder, als opvolger van Wouter Kolff en waarnemer Piet Zoon, in plaats van een burgervader. ,,Zou het niet vreselijk stoer zijn om er een keer een vrouw te hebben zitten”, zegt een inwoner. 

'BETER VERTEGENWOORDIGD' De voorkeur voor een vrouw als nieuwe burgemeester komt opvallend vaak terug in de reacties. ,,Nu zitten er alleen mannen in het college. Als vrouw - toch meer dan 50 procent van de bevolking van Veenendaal - voel ik mij dan beter vertegenwoordigd", zegt een Veenendaalse. 'Een vrouw', 'en vrouw heeft de voorkeur bij gelijke geschiktheid', 'kundig en een vrouw', zijn andere reacties. De 'profielschets ziet er verder uit zoals in andere gemeenten waar een nieuwe burgemeester zijn of haar opwachting maakt: hij of zij dient ondernemend en vernieuwend te zijn' en 'moet ook groots durven te denken als het op onze toekomst aankomt'.

DAADKRACHTIG EN INFORMEEL Iemand laat weten dat de nieuwe burgemeester 'niet om elke dwarszittende scheet in de krant moet willen komen en met name wil komen'. Mijn burgemeester treedt hard op bij dreigend gevaar, is de wens van een ander. De nieuwe man of vrouw dient zich informeel op te stellen, de wijken in te gaan in plaats van op het gemeentehuis te zitten en meer een burgervader of burgermoeder te zijn in plaats van een bestuurder. Gevoel voor humor is ook aan te bevelen.

De raad vergaderde over de profielschets. Er is een vertrouwenscommissie, bestaand uit de fractievoorzitters. De commissaris der koning overlegt met de raad en daarna wordt de vacature opengesteld voor geïnteresseerden. Na de zomer volgen er gesprekken met kandidaten en wordt een aanbeveling voor een benoeming als burgemeester gedaan aan minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken.

SCHAAP MET VIJF POTEN Een schaap met vijf poten, dat wenst Veenendaal. Hij of zij moet volgens reacties een brede interesse hebben, politiek en maatschappelijk betrokken zijn, zichtbaar in de samenleving, inzicht in processen hebben, inzetten op betere fietsverbindingen en een die opkomt voor mensen die minder te besteden hebben.

En nog veel meer, ga er maar aan staan.