• Aart Aalbers
  • Aart Aalbers
  • Aart Aalbers

'Goudvissengate' in Veenendaal

VEENENDAAL Bijna de gehele landelijke pers viel maandagmorgen over Hans en Joke van Manen heen. Ze moesten volgens de stichting Invasieve Exoten de 280 goudvissen die ze vorig jaar in de Brouwersgracht uitzetten, binnen een maand weer allemaal vangen.

Niet alleen hun telefoon stond roodgloeiend, maar ook waren filmploegen en een aantal persmensen naar de Brouwersgracht gekomen om in levende lijve de soap rond de goudvissen in het centrum van Veenendaal te zien. Trompettist André Heuvelman vrolijkte het landelijke vissennieuws op door op zijn trompet een serenade voor de vissen te spelen en noemde het gekscherend het 'Goudvissengate'. Van Manen gaf aan dat de soep niet zo heet gegeten wordt als het wordt opgediend. ,,Totaal is van de door ons in de gracht losgelaten vissenpopulatie slechts tien procent goudvissen, zo'n vijftig stuks." En daar draait het allemaal om in Veenendaal volgens de stichting Invasieve Exoten.

Van Manen geeft aan dat hij met zijn initiatief de natuur geen schade wil berokkenen en gaat in gesprek met de gemeente Veenendaal. ,,Misschien kunnen we tijdens de paaitijd enkele weken een fijnmazig netje rond het rooster bij de afvoerpijp maken zodat het kuit niet afgevoerd wordt naar het Valleikanaal." Veel zal het niet zijn volgens Van Manen. ,,De goudwindes vreten de eitjes van de goudvissen veelal direct op." Mocht het allemaal niet lukken dan gaat Van Manen proberen de vissen te verkopen en om te ruilen voor goudwindes. De bezoekers van de Brouwersgracht zullen met hun kinderen blijven genieten van de prachtige vissen dat verzekeren Van Manen en de toeloop van diverse langs de Brouwersgracht wonende buurmannen die stuk voor stuk geïnterviewd worden door de vele persmensen.