• Aart Aalbers

Goudvissen verdwijnen uit de gracht

VEENENDAAL De bijna wereldberoemde Veense goudvissen zullen binnen enkele dagen verdwijnen uit de Brouwersgracht. Dit heeft Hans van Manen, organisator van de vissen in de Brouwersgracht, vanmiddag bekend gemaakt.

Aart Aalbers

,,Laten we beginnen met het positieve nieuws", zegt Van Manen ,,De 200 goudwindes mogen blijven!" Op 9 maart werd Van Manen door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gesommeerd om de ongeveer 75 goudvissen uit de gracht te verwijderen of een voorziening te treffen dat de eitjes nooit het Valleikanaal kunnen bereiken. Dit om te voorkomen dat ze een bedreiging gaan vormen voor de oorspronkelijke visstand.

Vanaf 9 maart is er enkele keren overleg geweest tussen diverse instanties en gisteren is definitief besloten om de goudvissen te vangen. Van Manen: ,,Het afvangen van kuit is wel mogelijk maar een te kostbaar en te ingewikkeld proces."

JAMMER Van Manen vindt het wel enorm jammer dat de goudvissen eruit moeten maar aan de andere kant is hij ook blij dat de levendigheid in de Brouwersgracht blijft. ,,Als de goudvissen nog iets opbrengen koop ik er misschien wel een aantal goudwindes voor terug!" Van Manen geeft verder aan voor de vissen en het groen te blijven zorgen en samen met de buurt een schone en levendige Brouwersgracht te waarborgen.

Nog deze week zal hengelsportvereniging De Rietvoorn Van Manen gaan helpen met het vangen van de goudvissen. De vereniging beschikt over een sleepnet zodat de vissen op een goede en diervriendelijke manier gevangen kunnen worden.

WET RESPECTEREN Van Manen verzucht: ,,We zijn nog steeds overtuigd dat het over bijna niets gaat, maar de wetgeving bepaalt het en dat zullen wij respecteren." Hiermee komt voorlopig een einde aan de 'goudvissengate' waarmee Veenendaal niet alleen het landelijk nieuws haalde maar zelfs daarbuiten.