• Gorilla ruikt aan zelfgekweekte courgette.

    Ouwehands Dierenpark
  • De geur van de kruiden wordt door de gorilla uitvoerig opgesnoven.

    Ouwehands Dierenpark
  • Medewerker van Ouwehands Dierenpark haalt kruiden en groenten uit eigen moestuin.

    Ouwehands Dierenpark

Gorilla's in Ouwehands verrast met kruiden en groenten uit eigen moestuin

RHENEN De gorilla's zijn dinsdag getrakteerd op verse kruiden en groenten uit de nieuwe moestuin van Ouwehands Dierenpark. Deze zijn in een speciale broeikas gekweekt. De eerste kruiden en groenten waren klaar om te worden geplukt. De gorilla's hadden de primeur om de eerste oogst, bestaand uit onder andere peterselie, selderij, maggiplant, ruit, raapsteel, andijvie, komkommer en courgette, te proeven.

De zelfgekweekte lekkernijen vielen volgens de dierentuin in de smaak. De gorilla's verzamelden zoveel mogelijk kruiden en groenten. Eerst snoven zij de geuren uitvoerig op, waarna zij tijdens het oppeuzelen van de traktaties zichtbaar genoten. Vanaf nu worden de zelfgekweekte kruiden en groenten bij diverse dieren in het park aangeboden.

In de natuur eten apen ook verschillende kruiden. Kruiden hebben een medicinale werking en kunnen onder meer darmklachten tegengaan. Apen weten precies welke specifieke kruiden helpen tegen bepaalde klachten en welke zelfs preventief tegen bepaalde aandoeningen kunnen werken.

Ouwehands Dierenpark probeert het natuurlijk gedrag van dieren te stimuleren. Variatie aanbrengen in voedsel en de manier van aanbieden wordt veel als verrijking toegepast. We spreken dan ook wel van 'doe-voer'. De hapklare brok maakt plaats voor voedsel waar dieren, net als in de natuur, nog iets mee of voor moeten doen.

In de moestuin zijn voornamelijk 'vergeten groenten' in combinatie met bloeiende planten terug te vinden. In de toekomst zullen er in de broeikas meer exotische kruiden worden geplant. De broeikas is aangeboden door Pokon Naturado. De moestuin en broeikas vormen onderdeel van de nieuwe kinderboerderij 'De Grebbehoeve'.