• IWC_M2_Home_Patterns_Prints_D@2

Goedkope Vs. dure gordijnen: Wat sluit aan op je wensen?

Raamdecoratie kan heel goedkoop zijn, tot je eisen gaat stellen aan de kwaliteit, de vormgeving en de functionaliteit. Als je even krap bij kas zit, en je wilt snel iets voor het raam hangen, dan is de keuze voor een eenvoudige gordijnroede en een goedkoop kant-en-klaar gordijn snel gemaakt. Dat geeft je wat tijd om rustig na te denken over wat je écht wilt. Een goed gordijn gaat lang mee, daar staat wel een hogere prijs tegenover. Op deze pagina bekijken we de voordelen van zowel goedkope als dure gordijnen, en geven we een overzicht van de mogelijke opties.

Voordelen van goedkope gordijnen
Dit zijn de voornaamste pluspunten die van toepassing zijn op de meeste goedkope raamdecoratie:
1. Lage aanschafprijs.
2. Uit voorraad leverbaar (standaard maten).
3. Ruime keuze in stijl, kleur en/of print.*
4. Eenvoudig zelf te installeren.

Voordelen van dure gordijnen
Dit zijn de voornaamste pluspunten die van toepassing zijn op de meeste dure raamdecoratie:
1. Past perfect door maatwerk.
2. Hoogwaardige materialen.
3. Ruime keuze in stijl, kleur en/of print.*
4. Luxe uitstraling.
5. Service en ondersteuning vanuit de leverancier.
*In beide gevallen is er veel keuze, maar wel met een afwijkende kwaliteit.

Goedkoop is duurkoop?
Tussen goedkoop en duur zit een wereld van mogelijkheden, daarbij gaat het vooral om de beste prijs / kwaliteit verhouding. Er is geen concrete prijs te zetten op 'mooi' en 'praktisch', toch tellen deze factoren uiteraard wel mee. Raamdecoratie heeft naast een praktische functie ook invloed op de uitstraling van de gehele ruimte. Kijk niet alleen naar het bedrag dat je nu moet uitgeven, maar tel ook het aantal jaren dat je gebruik zult maken van een product. Als je volgend jaar toch gaat verhuizen heeft maatwerk gordijnen laten maken niet zoveel zin, als je een investering maakt voor tien jaar of langer wordt het een ander verhaal.

Hoe wordt de prijs van raamdecoratie bepaald?
Dit zijn een aantal criteria die van invloed zijn op de totale kosten:
? Materiaal: De kwaliteit van de gebruikte materialen speelt een grote rol. Een goedkope lap stof kost uiteraard minder dan een prachtig geweven materiaal. Bij hangende gordijnen staat een dubbele plooi veel mooier, je hebt dan wel veel meer stof nodig. Rolgordijnen hangen strak naar beneden, daarbij zijn er wel verschillen tussen lichtdoorlatend of verduisterend, UV-bestendigheid en kleurvaste materialen.
? Maatwerk: Helaas zijn de meeste vensters niet standaard, dat merk je zodra je op zoek gaat naar standaard maten gordijnen. Zeker bij verduisterende gordijnen is het heel vervelend als er een kleine rand overblijft die niet bedekt is. Gordijnen op maat zijn duurder in aanschaf, je moet er langer op wachten maar je zult er ook meer van genieten.
? Elektrische bediening: Het is mogelijk om bestaande raamdecoratie uit te breiden met een motor waarmee je het gordijn op afstand kunt openen of sluiten. De automatisch rolgordijn prijs of de automatisch vouwgordijn kosten zijn afhankelijk van het merk, de kwaliteit en mogelijkheden. Sommige systemen werken met een afstandsbediening, sommige met een app en sommige met beide opties.
? Smart home functionaliteit: Als je een volledig automatisch verduisterend vouwgordijn wilt installeren dat reageert op de zon, of werkt via spraakbesturing moet je speciale smart home raamdecoratie aanschaffen. Niet ieder elektrisch systeem werkt in combinatie met domotica systemen. Zo kun je de PoweredBlinds van Somfy koppelen aan het centrale systeem, terwijl de Huna serie van Somfy werkt met een eigen systeem op basis van Bluetooth. Een gordijnrails met motor kan daarmee op zichzelf staand functioneren of binnen een uitgebreid netwerk. En dat heeft invloed op de kosten.

Waarom zou je het gordijn op maat laten maken?
Je kunt een standaard vouwgordijn kopen, daar een elektrische motor aan koppelen, toch is dat niet hetzelfde als een automatisch vouwgordijn op maat bestellen. Bij maatwerk oplossingen weet je dat alle elementen op elkaar zijn afgestemd, als je losse delen bij elkaar zoekt is dat lang niet altijd het geval. Bij maatwerk betaal je overigens niet meer dan strikt noodzakelijk, omdat je het materiaal op de centimeter nauwkeurig kunt bestellen. Bij inmeten op locatie kunnen de kosten verder oplopen. Gelukkig kun je ook eenvoudig een automatisch vouwgordijn op maat bestellen waarbij je zelf meet op basis van meetinstructies.

Elektrische raamdecoratie
Steeds meer mensen kiezen voor het gemak van elektrische raamdecoratie. Maar de relatief hoge automatisch rolgordijn prijs of de automatisch vouwgordijn kosten vallen momenteel toch wat tegen. Moet je even wachten op een goedkopere oplossing of toch de knoop doorhakken? De grote ketens zien nu ook brood in deze markt en ontwikkelen budget systemen. De voornaamste problemen met goedkope automatische gordijnen zijn de beperkte opties in maten, materialen en kleuren, en ook de kwaliteit van de elektronica en besturing. Een zelfstandig' gordijn dat niet goed werkt levert alleen maar frustratie op, daarnaast zou het
jammer zijn om een flink bedrag extra te investeren in een rolgordijn dat nét niet goed past. Houd ook hier weer rekening met de afweging tussen prijs en kwaliteit; ga niet alleen voor goedkoop maar koop iets wat echt goed is!