• Museum Veenendaal

Gilbertjaar presenteert programma

VEENENDAAL Gilbert van Schoonbeke was dan niet de stichter van Veenendaal, hij was zelfs nooit in Veenendaal geweest zo bleek uit onderzoek. Maar het Gilbertjaar 2019 gaat wel door. De stichting heeft dinsdag het programma voor dit jaar bekend gemaakt.

,,Dat Gilbert van grote invloed is geweest en er iets van Gilbert in onze genen zit, blijkt wel uit de laatste ontwikkelingen. Het verhaal van Gilbert heeft Veenendalers geprikkeld om in actie te komen, verbindingen op te zoeken en onze trots op het verleden en heden te delen'', meldt de stichting in haar persbericht.

Dat heeft een aantal nieuwe activiteiten opgeleverd. Het programma van het Gilbertjaar begint steeds meer vorm te krijgen. Zo zijn er initiatieven ontplooid in de geest van Gilbert op het gebied van sport, cultuur, kunst, historie en onderwijs. Kijk voor het volledige programma op gilbertjaar2019.nl.

COMMUNITY ART PROJECT Gedurende vier avonden in juni 2019 van 18 t/m 21 juni wordt het Community Art Project opgevoerd. Per avond gaan acht groepen bezoekers langs verschillende acts die zich afspelen in het centrum van Veenendaal, langs een vooraf gemarkeerde route. De route is duidelijk zichtbaar gemaakt door middel van 'totems'. Tijdens de route worden mensen meegenomen in het 'DNA' van Gilbert.

HELP DE HELPERS Marketingbureau One4Marketing geeft een campagne weg ter waarde van ruim 50.000 euro. In 2019 wordt een nationaal goed doel geselecteerd op basis van een online verkiezing. Het goede doel dat het meest aansluit bij de kernwaarden van het Gilbertjaar krijgt van de hoofdprijs. Het goede doel krijgt een jaar lang ondersteuning met een marketingcampagne die door One4Marketing gratis wordt aangeboden. Andere goede doelen worden ook verder geholpen.

VERBINDING ,,Het Gilbertjaar zit vol met bijzondere activiteiten. Activiteiten waarin zo veel mogelijk de verbinding met Antwerpen, de geboorteplaats van zakenman Gilbert van Schoonebeke, wordt gezocht. Daarom fietst Melvin Drost van Veenendaal naar Antwerpen om geld in te zamelen om zijn droom te kunnen (blijven) verwezenlijken: professioneel wielrenner te worden. Naast Melvin gaan ook ScootMobielClub Veenendaal en jeu de boules vereniging Les Sabots op reis naar Antwerpen. Later in het jaar brengen de Antwerpse verenigingen een bezoek aan Veenendaal. Een mooie manier voor onze zuiderburen om Veenendaal te leren kennen.''

WANDELPAD Ter gelegenheid van het Gilbertjaar 2019 heeft De Wandelmaker het initiatief genomen om het Gilbert van Schoonbekepad te ontwikkelen. Daarmee ook de onderlinge verbondenheid tussen Veenendaal en Antwerpen onderstrepend. Het pad heeft een lengte van 244 kilometer. De wandelgids is vanaf 15 februari in te zien bij de Stadswinkel in Veenendaal en digitaal raad te plegen.

MOZAÏEK Ook alle scholen van Veenendaal doen mee aan het Gilbertjaar. Ze maken gezamenlijk een mozaïek. Het Gilbert mozaïek portret wordt opgebouwd door een paar duizend kleurplaten die gekleurd worden door de scholieren in Veenendaal.