• Museum Veenendaal

Gilbert mozaïek portret wordt volgende week onthuld

VEENENDAAL Het Gilbert Mozaïek Portret wordt vrijdag 5 april onthuld in de Cultuurfabriek. De onthulling wordt gedaan door burgemeester Gert-Jan Kats, wethouder Dylan Lochtenberg (Cultuur) en wethouder Marco Verloop (Onderwijs).

Het project is een initiatief van Zelfkleuren.nl voor het Gilbertjaar 2019 en een samenwerking met alle basisscholen in Veenendaal, waarin één groot schilderij van Gilbert is gemaakt. Een meesterwerk waaraan iedere leerling zijn/haar steentje heeft bijgedragen. Vanuit iets kleins en heel persoonlijk en bijzonder, wat samen één groot gebaar vormt en zichtbaar wordt voor heel Veenendaal. Een mozaïek portret waarbij, als je inzoomt op het schilderij, je een stukje geschiedenis van Veenendaal waarneemt.

TOTSTANDKOMING Zelfkleuren.nl heeft samen met Stichting Gilbert van Schoonbeke en School en Cultuur Veenendaal alle basisscholen in Veenendaal geënthousiasmeerd om gezamenlijk één groot Gilbert portret maken als mozaïek: Elke leerling kleurde één kaartje, totaal een paar duizend, deze vormen nu samen het portret van Gilbert.

Turfwinning komt in beeld met turfbaggeraars en turfdragers. Ook het turftransport met boten (aak en samoreus) wordt geïllustreerd. Het sluisje de Roode Haan en de 'Schoonerbeeksche Grift' in Veenendaal West vormt een toepasselijk decor. Nu de leerlingen hebben gekleurd aan dit portret, zullen ze deze historie nooit meer vergeten.

De kaartjes zijn bij de scholen langsgebracht en weer opgehaald. Vervolgens is het team van Zelfkleuren.nl onder leiding van Veerle Nauta aan de slag gegaan om alle gekleurde kaartjes te rangschikken op een groot paneel tot Gilbert's herkenbare gezicht.

MEESTERWERK Het resultaat van deze samenwerking is een rangschikking van de bijna 2500 kaartjes op 1 paneel van 2 bij 3 meter waarbij het portret van Gilbert zichtbaar wordt in zijn meest kleurrijke vorm. Het portret logeert van 5 april tot 3 mei in de Cultuurfabriek in Veenendaal waar het voor iedereen gratis tentoongesteld wordt in het restaurantgedeelte op de begane grond. Na 3 mei zal het portret nog meer locaties aandoen.