• Lex van Lieshout

Gewapende overvaller Debussystraat voor de kinderrechter

VEENENDAAL (JPU) De officier van justitie in Utrecht heeft dinsdag 9 maanden voorwaardelijke jeugdgevangenis geëist tegen een 17-jarige jongen die anderhalf jaar geleden betrokken zou zijn geweest bij een overval op een winkel aan de Debussystraat in Veenendaal. Daarnaast eiste de officier honderd uur werk- en leerstraf.

De beelden van de overval zijn in januari uitgezonden op Bureau Hengeveld, het regionale opsporingsprogramma van de politie. De overvallers droegen bivakmutsen. In de woning aan Debussystraat bewaarde de eigenaar van een webshop zijn voorraad telefoons. De overvallers bedreigen hun slachtoffer met een vuurwapen. Ze doorzochten de woning en ze namen veel tassen vol met telefoons mee.

Na de uitzending is deze verdachte opgepakt. De officier vertelde ook dat er nog twee verdachten zijn aangehouden voor deze overval. Maar de jongens zijn vrijgelaten door de rechter commissaris. De officier heeft nog niet beslist of deze verdachten later ook voor de kinderrechter moeten verschijnen.

De eis was mild omdat de verdachte in de ogen van het OM goed meewerkt met de plannen van justitie. Een van de voorwaarden is dat de verdachte hulp zoekt bij een instantie die hulp biedt aan zwakbegaafden.

De uitspraak is over twee weken.