• Gert-Jan en Rianne Segers, nieuwe ambassadeurs van Light for the World

    Kees de Winter

Gert-Jan Segers nieuwe ambassadeur Light for the World

VEENENDAAL Fractievoorzitter van de ChristenUnie, Gert-Jan en zijn vrouw Rianne Segers zijn ambassadeur geworden van ontwikkelingsorganisatie Light for the World. Woensdagavond 24 oktober vertelden zij tijdens het relatie-diner van de ontwikkelingsorganisatie waarom ze zo gemotiveerd zijn te strijden voor een samenleving die recht doet aan mensen met een handicap.

Gert-Jan en Rianne hebben van dichtbij meegemaakt hoe waardevol het is als mensen met een handicap meetellen in de maatschappij. Rianne: ,,We hebben lang in Caïro gewoond en daar kwam ik de vijftienjarige Marscha tegen, wonend op de vuilnisbelt. Het was schrijnend om te zien wat haar leefomstandigheden waren en als meisje met een handicap was ze extra kwetsbaar. Toch zong ze elke dag over de vreugde in haar hart." Gert-Jan: ,,Kinderen met een handicap zijn een licht voor de wereld en soms hebben ze net een klein duwtje nodig om zelf ook volledig te schijnen. Wij zetten ons daar van harte voor in als ambassadeurs van deze mooie organisatie."

DINER Het diner werd georganiseerd om de betrokkenheid met supporters van Light for the World te versterken. Speciale gasten waren, naast Gert-Jan en Rianne Segers, Locoburgemeester van Veenendaal, Engbert Stroobosscher, Tweede Kamerlid namens SGP, Chris Stoffer en oprichtster van Light for the World, Jenny Cozijnsen. Het diner vond plaats in de verbouwde kerkzaal van het Veenendaalse bedrijf Koninklijke Ginkel Groep. Deze locatie werd speciaal door hen beschikbaar gesteld. Het Afrikaanse diner is bereid door vrijwilligers die afkomstig zijn uit Oost Afrika.

NIEUWE CAMPAGNE Deze avond was tevens de start van de nieuwe campagne van de organisatie. Zij voeren de hele maand november actie voor meisjes met een handicap. In ontwikkelingslanden worden 90 procent van de meisjes met een handicap uitgesloten van scholing of werk. Ze hebben 3,5 keer meer kans om fysiek mishandeld te worden en drie keer meer kans om seksueel misbruikt te worden.  Light for the World helpt deze meisjes en zorgt ervoor dat ze niet meer buitengesloten worden, dat ze naar school kunnen en dat ze worden begeleid naar werk. Ook worden medische hulpmiddelen aangeschaft en worden medische posten toegankelijk gemaakt.

Daarnaast speelt voorlichting een rol. Daarom heeft de organisatie een educatief spel, the Inclusive Health Game ontwikkeld. Dankzij dit spel worden ziekenhuizen spelenderwijs bewust gemaakt hoe belangrijk het is dat iedereen, met of zonder handicap, toegang krijgt tot medische voorzieningen. Het spel is deze avond uitgereikt aan de zoon van de oprichters van de ontwikkelingsorganisatie, Jan Cozijnsen.