• Henny Jansen

Gemeenten willen onderzoek naar gevolgen vliegroute

VEENENDAAL In een gezamenlijke brief van de gemeenten Ede, Wageningen, Veenendaal, Rhenen en Barneveld is bij de provincie Gelderland aangedrongen op onderzoek naar de gevolgen van de voorgenomen vliegroute van Lelystad Airport.

Lelystad zou een deel van de vluchten van Schiphol moeten overnemen. De provincie is gesprekspartner van het betrokken ministerie. Er is, tot nu toe met name op de Noord-Veluwe en in de kop van Overijssel, grote onrust ontstaan over een vliegroute die vanaf 2019 over de Veluwe, Otterlo, Ede, het Binnenveld, Wageningen en Rhenen gaat lopen. Het gaat aanvankelijk om 10.000 vluchten per jaar en dat groeit aan tot 45.000 vluchten per jaar. Er wordt op een relatief geringe hoogte van 1800 tot 2700 meter gevlogen.

,,Wij zijn volop in gesprek met omliggende FoodValley-gemeenten", zegt het college van Veenendaal in antwoord op schriftelijke vragen van D66. Het college is niet actief geïnformeerd door de provinciale of landelijke overheid en heeft het nieuws via een persbericht vernomen. ,,Er is nog geen informatie naar buiten gekomen over de impact voor het milieu: geluid, luchtkwaliteit, stikstof. Er is nu dus geen inzicht in de impact die de vliegroutes hebben op de leefbaarheid binnen de woonkernen waar de route langs komt te lopen en de invloed op natuur- en recreatiegebied de Veluwe."