• Janus Visser/BDU

'Gemeente Veenendaal zou oproep tot vaccinatie moeten doen'

VEENENDAAL ,,Wij hebben een voorbeeldfunctie en daarom zou het goed zijn als de gemeente een oproep zou doen aan ouders om hun kinderen te laten vaccineren." Dat zei het raadslid Kees Lochtenberg in de raadscommissie. Vrijwel alle partijen sloten zich aan bij deze wens, behalve ChristenUnie en SGP, die het eerst in beraad houden.

Gerard van Wijk

Het verbaast Lochtenberg niet dat juist deze partijen erover willen nadenken, maar Willem van Braak stelde namens de ChristenUnie dat deze veronderstelling voorbarig is.

ALLIANTIE Wethouder Martijn Beek stelt dat de gemeente met de GGD in gesprek is over de problematiek. ,,Een lokale vaccinatie-alliantie, zoals in de stad Utrecht en in Veenendaal gevraagd door de VVD, zit in een stappenplan. Het is lastig te realiseren, maar de inzet is er." Er kan wijkgericht worden gekeken waar de vaccinatiegraad laag is. Veenendaal scoort met 88 procent laag ten opzichte van het landelijk gemiddelde.

WEIGEREN De door de VVD gevraagde mogelijkheid waarbij kinderopvangbedrijven kinderen weigeren die niet gevaccineerd zijn, wil het college niet ondersteunen zolang de vaccinatiegraad landelijk en in de politiek onderwerp van gesprek is. Daar moet naar het oordeel van het college eerst meer duidelijkheid over komen. ,,Wel zijn we met alle partners in gesprek", aldus de wethouder.