Gemeente en politie wisten niets van toernooi tussen vluchtelingen

VEENENDAAL De gemeente Veenendaal en de politie waren niet op de hoogte van het toernooi dat afgelopen zondag werd gehouden tussen alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Bij dit voetbaltoernooi sloeg de vlam in de pan, waarna 13 politievoertuigen naar het sportcomplex snelden. Bij de ruzie vielen geen gewonden en werd niemand door de politie meegenomen. ,,Het was georganiseerd door AZC Overberg, zonder overleg met de gemeente en politie", laat burgemeester Wouter Kolff weten.

Jeroen van der Veer

Het incident van afgelopen zondag is bij het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) bekend, maar zij houden de kaken stijf op elkaar: ,,De politie is nog in de lead qua woordvoering. Aan de hand van hun bevindingen kijkt het COA welke actie eventueel verder nodig is", laat een woordvoerder van COA weten.

Het toernooi werd gespeeld op het veld van Unitas, waarbij ongeveer 60 alleenstaande vluchtelingen uit Leersum, Overberg, Vierhouten, Utrecht en Wageningen tegen elkaar speelden. ,,Ze liepen bij Unitas op de velden te voetballen, maar uiteindelijk is er een groep van de kunstgrasvelden bij DOVO achter de tribune gehaald", aldus een ooggetuige die liever anoniem wil blijven.

,,Met vier honden zijn ze het terrein op geweest en heeft de politie, naar wat ik begreep, onder andere de kleedkamers nagekeken op aanwezigen. Er stonden al touringcars klaar, waarmee de vluchtelingen gekomen waren. Die zijn onder begeleiding van vele politieauto's weggeleid vanaf het sportpark."

De politie heeft laten weten dat zij de groepen hebben gescheiden en dat zij daarna Veenendaal hebben verlaten. Bij burgemeester Wouter Kolff was, net als bij de politie, niets bekend over het toernooi. Zo wist hij niet dat dit in Veenendaal gehouden werd en daarom was hij ook verrast toen de politiechef hem zondag tijdens de politie-inzet belde.

De burgervader gaat volgende week met een delegatie van AZC Overberg in gesprek om opheldering te vragen. ,, Overleg over dit toernooi had wat mij betreft wel moeten plaatsvinden. Laat dit een les zijn voor een volgende situatie."

Label:

Vluchtelingen