• Joëlle Kelderman

'Geen verhoogd risico op infectieziektes'

VEENENDAAL De vaccinatiegraad in Veenendaal bedraagt 86,2 procent. Dat is nog vijf procent minder dan de gemiddelde vaccinatiegraad in Nederland. Er is in sommige delen van het land ook sprake van een verminderde vaccinatiegraad, waar kinderartsen zorgen over hebben. Van de tweejarigen was volgens de laatste gegevens van het RIVM ruim negentig procent gevaccineerd tegen ziektes als mazelen, polio, tetanus en kinkhoest. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie is een vaccinatiegraad van 95 procent nodig om groepsimmuniteit voor mazelen te garanderen. Ook voor andere ziektes geldt een ondergrens voor groepsbescherming.

Gerard van Wijk

Waarom is de vaccinatiegraad niet opgenomen in het regionaal risicoprofiel van de Veiligheidsregio Utrecht, vroeg de VVD in de raadscommissie aan burgemeester Gert-Jan Kats. Of het hoog of laag genoeg is, daar gaat de Veiligheidsregio niet over, aldus Kats. ,,Maar er is geen verhoogd risico op infectieziektes."

In antwoord op vragen van Denk antwoordde Kats dat er geen concrete dreiging van rechtsextremisten, van welke groepering dan ook, is in Veenendaal. ,,Als het zich voordoet dan kan de Veiligheidsregio optreden. We zijn alert op polarisatie."