• Aart Aalbers

Freule-adviseur moet gemeente 4,8 miljoen betalen

VEENENDAAL Een voormalig adviseur van de Stichting Freule Lauta van Aysma moet de gemeente Veenendaal 4,8 miljoen euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vorige week uitgesproken. De Haagse adviseur wordt aansprakelijk gehouden voor het beleggingsschandaal, vijftien jaar geleden.

De stichting, die appartementen voor ouderen beheerde aan de Kerkewijk, ging voor ruim 9,4 dollar financieel de mist in na een onduidelijke belegging in de Verenigde Staten. Nooit is kunnen achterhalen waar het geld gebleven is. De gemeente stond borg voor de lening die de stichting had afgesloten om een hypotheek af te lossen.

Overigens had de gemeente nog twee miljoen euro meer geëist, maar de rechter vond deze kosten, onder meer bijna anderhalf miljoen euro voor juridische bijstand, onvoldoende onderbouwd. Overigens is het de vraag of de gemeente de 4,8 miljoen euro ooit krijgt overgemaakt. De betrokken adviseur ging in 2004 failliet. Nadat het faillissement in 2016 was opgeheven begon de gemeente een nieuwe rechtszaak tegen de adviseur, die volgens de rechter hoogst onvoorzichtig en daarmee onrechtmatig heeft gehandeld.