• Archief BDU Media

Flitspalen Lijnweg N233 gaan aan

RHENEN De twee flitspalen op de kruising van de Lijnweg (N233) met de Achterbergsestraatweg/Bergweg in Rhenen gaan binnenkort aan. Deze flitspalen handhaven op door rood licht rijden en op overtredingen van de nieuwe maximumsnelheid van 60 kilometer per uur. Bestuurders die de regels overtreden, krijgen een boete.

Het Openbaar Ministerie heeft besloten deze flitspalen te plaatsen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dit gebeurt op verzoek van de provincie Utrecht en in overleg met de politie. Doordat veel voertuigen harder rijden dan de toegestane snelheid en door rood licht rijden, lopen vooral overstekende fietsers en voetgangers een risico. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) adviseerde positief over handhaving met behulp van roodlicht-/snelheidscamera's op deze kruising. De provincie Utrecht, de gemeente Rhenen en de Projectgroep 'Wij willen veilig oversteken' hebben veelvuldig overleg gehad over deze locatie. Het is bewezen dat een flitspaal een positief effect heeft op het rijgedrag en bijdraagt aan de verkeersveiligheid. Doordat ook de toegestane snelheid is verlaagd van 80 naar 60 kilometer per uur, is de verwachting dat de veiligheid op deze locatie toeneemt.

TEST In de afgelopen periode zijn de flitspalen getest. Zo is uitgebreid gecontroleerd of de kentekens op de flitsfoto's goed te lezen zijn en of de juiste snelheid op de flitsfoto wordt vermeld. De palen staan 24 uur per dag aan en foto's van overtredingen worden direct verwerkt door het CJIB. De flitspaal registreert de snelheid van passerend verkeer en legt weggebruikers vast die door rood rijden. Een automobilist die te hard door rood rijdt, krijgt dus twee boetes: één voor snelheid en één voor rijden door rood licht.

Om weggebruikers op de flitspalen te attenderen, worden tijdelijke informatieborden geplaatst. Na drie jaar bekijkt het OM of de verkeerssituatie op deze locaties verbeterd is en wordt in overleg met provincie en politie bepaald of handhaving met een flitspaal langer noodzakelijk is.