• Paul van der Linden

Fitnessmodel voelt erkenning

VEENENDAAL Hij slaapt nog net niet in de sportschool, maar het voelt voor Ali Mashhadiyari wel als een tweede huis. De in Veenendaal woonachtige Iranees is continu met zijn lichaam bezig en verdient daar als fitnessmodel ook nog eens een leuk zakcentje mee. ,,Maar dat vind ik niet belangrijk", benadrukt de 21-jarige. ,,Ik wil mensen inspireren."

Jeroen van der Veer

 

En dat is iets wat hij zeker doet. Zijn volgersaantal op social-media platform Instagram is inmiddels 62.000 en hij heeft al in diverse grote magazines gestaan. Een beloning voor jarenlang werken, waarmee hij op 13-jarige leeftijd begon. Mashhadiyari zat op voetbal en kreeg te maken met blessures, legt hijzelf uit. ,,Ik moest herstellen in de sportschool en deed wat oefeningen. Al snel merkte ik dat mijn spieren zich ontwikkelden en dat gaf mij zelfvertrouwen. Zoveel, dat ik besloot vaker te gaan."

Hij rommelde wat aan op de apparaten, maar hij deed steeds meer research naar trainingsschema's. In de loop der jaren ontwikkelde hij spiermassa en Mashhadiyari werd steeds groter en breder.

Zijn nationale doorbrak kwam echter onverwachts. Zo moest hij bij een schoolopdracht een foto zoveel mogelijk respons laten krijgen. De 21-jarige besloot een foto van zijn rug te maken, die uiteindelijk viraal ging. ,,Heel Nederland lijkt die foto te hebben gezien. Op internet werd hij enorm vaak gedeeld. Voor mijn studieopdracht kreeg ik een tien en ik had voor mijzelf de bevestiging dat ik hiermee door wilde gaan."

Bedrijven begonnen hem te benaderen en inmiddels wordt hij gesponsord door tientallen merken wereldwijd. Hij krijgt kleding, sportsupplementen, horloges en nog veel meer thuis gestuurd en dat allemaal door zijn grote hoeveelheid volgers. ,,Bedrijven zien ook dat ik 62.000+ volgers heb en zij willen dat ik foto's met hun spullen plaats." Een leuke bijkomstigheid, maar niet de hoofdreden van de 21-jarige om fitnessmodel te zijn. Hij wil mensen inspireren, zegt hij: ,,Tegen mij werd altijd gezegd dat ik niet groot en breed kon worden. Dat gaf mij de power om het tegendeel te bewijzen. En zie nu: ik word benaderd door bladen, magazines en wereldbekende fotografen."

Op 13 maart staat zijn eerste fitnesscompetitie op het programma, waar hij al langere tijd naar toe werkt. In de Veenendaalse sportschool LaVita is hij dag en nacht bezig met zichzelf ontwikkelen, waarbij hij hulp krijgt van Marcel van Amersfoort. ,,Hij heeft mij uit de put getrokken", bekent 'Aliyarifit'. ,,Ik boekte geen vooruitgang meer en zag op tegen de wedstrijd. Toen heeft hij mij bij de hand genomen en zijn we samen gaan trainen. Door hem zit ik weer vol energie."

Met twintig andere modellen gaat hij midden maart zijn lichaam tonen aan een jury en daarbij hoopt hij op een top 3 plaats. Wat de toekomst hem nog meer gaat bieden, weet hij niet. ,,Maar een shoot in mannenblad Men's Health is mijn ultieme droom. Daarnaast wil ik misschien gaan vloggen, zodat ik nog meer mensen kan bereiken en sportliefhebbers kan voorzien van tips", sluit de werknemer van LaVita af.

Foto's van 'Aliyarifit' zijn te zien via: www.instagram.com/aliyarifit