• foto: Peter van Veen

Filmhuis Veenendaal gaat draaien in de open lucht

VEENENDAAL ,,Het staat al lang op ons lijstje", zegt secretaris en programmeur Jacco van de Weerd van Filmhuis Veenendaal. Naar verwachting zou wellicht dit jaar al kunnen worden begonnen met filmvoorstellingen in de open lucht. Behalve de intimiteit van de filmzaal in het Spectrum dus ook voorstellingen op het Kees Stipplein, de Markt en het Stadspark. Aan deze locaties denkt het bestuur van het Filmhuis.

Gerard van Wijk

,,De beste tijd voor openluchtvoorstellingen is in Nederland in mei en augustus. Dat heeft te maken met het weer en met het tijdstip van de zonsondergang. Op de langste dag van het jaar (21 juni) is het pas om half 11 's avonds donker genoeg om een film te vertonen, rijkelijk laat dus. Medio augustus is het al weer een stuk eerder donker, zodat een voorstelling rond half 10 kan beginnen. Met een drankje na afloop is het dan al snel middernacht als alle filmliefhebbers huiswaarts keren."

Het Veens Filmblad, het nieuwsblad van de Vereniging Filmhuis Veenendaal, meldt dat sinds kort een tweede filmdoek ter beschikking staat, speciaal bedoeld voor het organiseren van openluchtvoorstellingen. Het doek heeft de Filmhuis gekregen van Frank Romijn, die sinds de jaren zestig een eigen reisbioscoop exploiteerde waarmee hij in de zomermaanden langs campings en dorpshuizen trok om filmvoorstellingen te geven. ,,Op dit moment wordt hard gewerkt aan een aluminium frame/constructie waaraan het doek tijdens de voorstellingen kan worden bevestigd."

Eénmaal eerder, zo'n drie jaar geleden, was er een openluchtvoorstelling op het Kees Stipplein. Daar was veel belangstelling voor. ,,We zijn uiteraard bij openluchtvoorstellingen afhankelijk van het weer. Het moet in ieder geval droog zijn en er moet niet té veel wind zijn", zegt Van de Weerd. Het Filmhuis is in overleg met de gemeente om te bezien welke mogelijkheden er zijn. ,,Het is nog niet concreet, maar als het allemaal meezit dan zou eind augustus, begin september, de eerste filmvoorstelling in de open lucht gegeven kunnen worden. Anders wordt het volgend jaar."

Het filmdoek is zes meter breed en vijf meter hoog. Eerder werd al geïnvesteerd in onder meer een krachtige beamer, geluidsapparatuur, mengpaneel en bekabeling.