• Peter van Veen

Filmhuis begon in zaaltje met 25 stoelen

VEENENDAAL Het is precies een kwart eeuw geleden dat de Vereniging Filmhuis Veenendaal werd opgericht. Het Filmhuis vervult lokaal een belangrijke culturele functie, nog benadrukt door het gemis van een bioscoop.

,,Het initiatief tot de oprichting werd één jaar eerder genomen door een aantal filmvrienden die vonden dat er in Veenendaal een filmvoorziening moest komen, het liefst in combinatie met een gezellig en bruisend grand café", aldus het bestuur van het Filmhuis. Aanleiding was mede ,,een dramatisch laag aantal bezoekers" bij ,,nogal gedateerde" filmvoorstellingen die vanaf de opening van theater De Lampegiet daar werden vertoond.

HOFPLEIN In een bovenzaaltje van grand café Strasbourg aan de Markt werd de eerste film vertoond, voor 25 liefhebbers. Meer stoelen waren er namelijk niet. Eens per kwartaal werd theater De Lampegiet afgehuurd om een filmweekend te verzorgen. In later jaren werd vanuit de vereniging het initiatief genomen om op de winkelpassage Corridor een bioscoop met drie zalen te verwezenlijken. In 1997 opende deze bioscoop haar deuren, onder de naam Hofpleintheater. Een aantal jaren later moest het Hofpleintheater de deur weer sluiten en stond het Filmhuis op straat.

In het nieuwgebouwde Spectrum aan het Kees Stipplein vond het Filmhuis een nieuw onderkomen. ,,Later dit jaar zullen we als vereniging nader stil staan bij het 25-jarig jubileum en hieraan op gepaste wijze aandacht besteden", aldus het bestuur.