• Gemeentearchief Veenendaal

Expositie over 50 jaar gemeentehuis Veenendaal

VEENENDAAL Het gemeentehuis van Veenendaal is vrijdagmiddag 29 september om 16.30 uur precies 50 jaar geleden geopend door de Commissaris van de Koningin Van Lynden van Sandenburg. Het jubileum wordt gevierd met een foto-expositie.

De openingshandeling was in 1967 het spelen van ons volkslied het Wilhelmus door het carillon dat toen niet op maar in een aparte toren naast het gemeentehuis stond. Ter gelegenheid van dit feit zal vrijdagmiddag in het gemeentehuis een expositie geopend worden door waarnemend burgemeester Piet Zoon. Iedereen is van harte welkom om de opening bij te wonen en wordt verzocht om 16.00 aanwezig te zijn. De expositie is tot 16 november te bezoeken.

Volgens Jeroen Mensinga van de gemeentelijke afdeling communicatie zullen onder andere een veertiental foto's worden tentoongesteld uit 1967. Naast deze foto's ziet het publiek een anno 2017 exemplaar die op dezelfde plaats is gemaakt. In het gemeentehuis zijn nog wel herkenningspunten van 50 jaar geleden, maar door de twee rigoureuze verbouwingen is veel van het oorspronkelijke ontwerp verloren gegaan.

Op de foto's is bijvoorbeeld de burgemeesterskamer van mr. Dr. Jan Hazenberg te zien, welke nog op dezelfde plaats is. De kamer beschikte indertijd over een bordes, maar die is tijdens de laatste aanbouw verdwenen. Ook is er een foto van het gemeentehuis genomen vanaf de bejaardenflat aan de Sterke Arm. Dit beeld is anno 2017 rigoureus gewijzigd.

Mensinga: ,,De geluidsband van de openingstoespraak van de commissaris van de Koning is bewaard gebleven en is bij de luisterpaal in de expositieruimte te beluisteren. Ook zullen enkele bouwtekening, die gemaakt zijn door architect Van Embden, de expositieruimte achter de receptie sieren." In de vitrines treffen de bezoekers de factuur aan van de aannemer en bijvoorbeeld de indertijd gestuurde uitnodiging.