• Koen van Weel

'Het wordt weer een mooi kinderfeest, ook met roetveegpieten'

VEENENDAAL Voor het eerst zal Sinterklaas bij zijn intocht in Veenendaal worden vergezeld door een tiental roetveegpieten, naast enige tientallen zwarte pieten. De intocht wordt zoals elk jaar georganiseerd door Winkelstad Veenendaal. ,,Wij volgen hiermee de landelijke trend om een gemixte optocht te organiseren", zegt voorzitter Kees Buur van Winkelstad Veenendaal.

Gerard van Wijk

,,Het besluit hierover is al in een vroegtijdig stadium genomen en is ingegeven door de landelijke discussie rond dit onderwerp. Winkelstad Veenendaal heeft dit jaar voor een andere partner gekozen voor de uitvoering van de intocht, omdat wij een mix van pieten willen. Het Sinterklaasfeest is een belangrijk kinderfeest en iedereen moet zich welkom kunnen voelen in de binnenstad van Veenendaal, ook tijdens de intocht op zaterdag 16 november", aldus Buur.

TERUGGETROKKEN De organisatie die in Veenendaal in de afgelopen drie jaar het Sinterklaasfeest uitvoerde is afgehaakt, liet Sinterklaasorganisatie.nl afgelopen weekend op Facebook weten. ,,Wij hebben in de afgelopen jaren met veel plezier de Sinterklaasintocht in Veenendaal mogen uitvoeren. Tijdens de voorbereidingen heeft de gemeente aangegeven dat er roetveegpieten aanwezig dienen te zijn tijdens de Sinterklaasintocht. Doordat een politieke partij dit onderwerp heeft aangesneden, is dit nu werkelijkheid geworden." Sinterklaasorganisatie.nl heeft zich ,,meteen teruggetrokken en zal op geen enkele manier onderdeel zijn van de intocht in Veenendaal op zaterdag 16 november."

DENK De partij waar Sinterklaasorganisatie het over heeft is de eenmansfractie van Denk in de gemeenteraad. Die partij vindt zwarte piet voor sommigen discriminerend. Andere partijen hebben er minder of helemaal geen moeite mee. In april speelde een en ander al in de raadscommissie, waar burgemeester Gert-Jan Kats schertsenderwijs opmerkte dat ,,je er niet vroeg genoeg bij kon zijn." De organisatie van het sinterklaasfeest volgt de landelijke ontwikkelingen rond de verschijningsvorm van zwarte piet zogezegd op de voet, aldus Kats in april. ,,Maar er is geen reden om nu grote stappen te gaan zetten, er zijn geen concrete plannen om zwarte piet te verbannen."

ROETVEEGPIETEN Wel werd duidelijk dat er vrijwilligers in de organisatie zijn die vanwege de aanhoudende discussie niet meer als zwarte piet door de straten willen lopen. ,,Het is aan de organisatie om het feest verder te organiseren en niet aan de gemeente", aldus de burgemeester. Er is dus ook geen sprake van dat de gemeente heeft aangegeven dat er roetveegpieten bij de intocht moeten zijn, zoals Sinterklaasorganisatie.nl meldde. Dat is een zaak van de organiserende Winkelstad Veenendaal. ,,Het wordt weer een mooi kinderfeest", zeggen ze daar.

Kijk hier voor het programma van de Sinterklaas intocht op 16 november.