• Intocht van Sinterklaas in 2018 in het centrum van Veenendaal.

    Aart Aalbers

Gaat Sinterklaas dit jaar aan Veenendaal voorbij?

VEENENDAAL De organisatie die ook in Veenendaal het Sinterklaasfeest organiseert is afgehaakt. De vraag is derhalve of Sinterklaas over enige weken Veenendaal nog wel aandoet. ,,De afgelopen drie jaar hebben wij met veel plezier de Sinterklaasintocht in Veenendaal mede mogen organiseren. Tijdens de voorbereidingen heeft de gemeente aangegeven dat er roetveegpieten aanwezig dienen te zijn tijdens de Sinterklaasintocht. Doordat een politieke partij dit onderwerp heeft aangesneden, is dit nu werkelijkheid geworden."

Gerard van Wijk

De Sinterklaasorganisatie.nl heeft zich ,,meteen teruggetrokken en zal op geen enkele manier onderdeel zijn van de intocht in Veenendaal op zaterdag 16 november." Geadviseerd wordt voor een traditionele Sinterklaasintocht naar Rhenen, Ede, Scherpenzeel of Zeist te gaan.

De partij waar de Sinterklaasorganisatie.nl het over heeft is de eenmansfractie van Denk in de Veenendaalse gemeenteraad. Die partij vindt zwarte piet voor sommigen discriminerend. Andere partijen hebben er minder of helemaal geen moeite mee. In april speelde een en ander al in de raadscommissie, waar burgemeester Gert-Jan Kats schertsenderwijs opmerkte dat ,,je er niet vroeg genoeg bij kon zijn."

De organisatie van het sinterklaasfeest volgt de landelijke ontwikkelingen rond de verschijningsvorm van zwarte piet zogezegd op de voet, aldus Kats toen in april. ,,Maar er is geen reden om nu grote stappen te gaan zetten, er zijn geen concrete plannen om zwarte piet te verbannen."

Wel werd duidelijk dat er vrijwilligers in de organisatie zijn die vanwege de aanhoudende discussie niet meer als zwarte piet door de straten willen lopen. ,,Het is aan de organisatie om het feest verder te organiseren en niet aan de gemeente", zei de burgemeester in april. ,,Mogelijk komen er ook roetveegpieten."

De gemeente heeft nu nog niet gereageerd.