Bouwers lang op de knieën voor 350.000 steentjes

VEENENDAAL De bouwers van Dutch Domino Team wonen twee weken lang in Sporthal De Vallei om 350.000 stenen in de hal te kunnen plaatsen. De bouwers, dertien in totaal, zitten zo'n negen uur per dag op de knieën om alle dominostenen op de juiste plek te zetten. Zaterdag 24 augustus zullen deze gaan vallen, als om 12.30 uur het eerste zetje wordt gegeven.

Jeroen van der Veer

De liefde van de bouwers, die door het hele land wonen, ontstond door DominoDay op de nationale televisie. Nu bouwen ze in Veenendaal hun eigen parcours met dominostenen. Het evenement werd meerdere jaren in Arnhem gehouden, maar nu is Dutch Domino Team in Veenendaal te vinden. ,,We moesten groter denken om records te verbreken", is Pim Vriens duidelijk. ,,Hier vonden we de perfecte locatie en daarnaast kunnen in de sporthal zo'n 300 toeschouwers. We hopen dat zaterdag de tribune vol zit met enthousiaste toeschouwers."

VERHAALLIJN Dit zou een beloning zijn voor twee weken lang zwoegen. Per persoon worden ruim 3000 stenen per dag geplaatst en dat veertien dagen achter elkaar. ,,Ja, je krijgt wel last van je knie", bekent Vriens. ,,Maar goed, we weten waarvoor we het doen. Van de kleedlokalen hebben wij slaapkamers gemaakt en er is zelfs een woonkamertje ingericht. Ik denk dat ik op een dag een uurtje zonlicht zie, voor de rest zijn we continu aan het bouwen."

Torens, bruggen, grote vlakken; alles staat momenteel al in de sportzaal. De laatste steentjes worden momenteel geplaatst en dan kan de show zaterdagmiddag beginnen. Net als bij DominoDay laten de bouwers van Dutch Domino Team ook een verhaal zien. ,,Over een zangeres die doorbreekt bij een talentenshow, vervolgens een contract krijgt en haar verjaardag groots viert. Een ongeluk zorgt ervoor dat haar carrière vervolgens een dip krijgt, maar een documentaire zuivert haar naam weer. Uiteindelijk komt alles toch weer goed en is er een knalfeest."

RECORDPOGING Wie de bouwers in de hal bezig ziet, wordt daar hoogstwaarschijnlijk Spaans benauwd van. Allemaal hebben ze hun eigen projectje en dat terwijl om hen heen duizenden steentjes staan. Een verkeerde beweging kan dan ook fataal zijn. ,,Mwa, dat valt wel mee", aldus Vriens. ,,We hebben zekerheidjes ingebouwd. Als er iets per ongeluk omvalt, zullen dat zo'n duizend stenen plat gaan. Of dat al eens is gebeurd in Veenendaal? Ja, dat kan ik niet ontkennen. Maar goed, dan werken we 's avonds iets langer door." Twee weken lang zwoegen voor straks zo'n twintig minuten plezier. Het lijkt erop of je een beetje gek moet zijn om in het Dutch Domino Team te komen.

,,Gek op steentjes, ja", lacht bouwer Vriens. ,,De 350.000 dominostenen zullen straks een nieuw amateurrecord opleveren en wij dromen stiekem van DominoDay 2.0. Veel mensen in Nederland zijn daarmee opgegroeid en wij hopen dit terug op televisie te kunnen brengen. Daar staat het record op ruim vijf miljoen dominostenen. Aan onze passie zal het nooit liggen, dus wie weet. Ooit? Eerst Veenendaal maar eens laten verbazen met wat er nu staat."