• Anita Schimmel terras de Markt

    Aart Aalbers

Eten bij mensen met dementie

VEENENDAAL ,,Doorbreek een taboe en ga lekker uit eten met je vader, moeder of broer die dementie heeft. Het kan echt. Je doet anderen een plezier", aldus Anita Schimmel van de projectgroep 'Dementie vriendelijk Veenendaal'. ,,Een volgende stap is  dat mensen met dementie voor u gaan koken en bedienen."

Aart Aalbers

Op initiatief van de gemeente Veenendaal gaan de drie zorgaanbieders zich inzetten voor een 'Dementie vriendelijk Veenendaal'. Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. In dat kader zochten de zorgaanbieders Zorggroep Charim, Stichting QuaRijn en de King Arthur Groep naar een passend project dat aansluit bij een dementie vriendelijk Veenendaal. Anita Schimmel, van de King Arthur Groep, geeft aan dat in navolging van Tokyo men op het idee kwam om op een tweetal maandagavonden in Veenendaal een restaurant open te stellen.

,,Grand café De Markt aan de Markt 7 was direct enthousiast en opent maandagavond 18 en 25 september aanstaande het restaurant. Vergeet niet dat één op de vijf Veenendalers in zijn directe omgeving te maken heeft met dementie. Daarom, iedereen is welkom."

24-JARIGE DEMENT Hoewel in Tokyo ook de bediening, reservering en het afrekenen door mensen met dementie wordt gedaan, is dat dit jaar voor Veenendaal nog een brug te ver. Schimmel is heel enthousiast en wil graag iedereen uit zijn/haar woning plukken:,,Mensen met dementie kunnen nog heel veel. Komt bij dat bewegen bijzonder goed is voor hen. Het stagneert zelfs het proces."

Schimmel vertelt dat mensen met dementie veelal ouderen zijn maar dat ook bij veel mensen onder de zestig jaar de diagnose dementie is vastgesteld. Schimmel: ,,De jongste is zelfs pas 24 jaar. Wij zoeken voor alle leeftijden een passende daginvulling. Dat hoeft helemaal geen dagopvang te zijn maar kan bijvoorbeeld ook een bij hem of haar passend werk zijn zoals koffie schenken in bijvoorbeeld  een winkel of sportkantine."

SPONSORDINER Maandag 18 september is er in Markt 7 een menu voor 25 euro. Men heeft de keuze uit vis, vlees of vegetarisch en op de achtergrond is passende live muziek. Het diner op 25 september kost vijftig euro en is bedoeld als sponsordiner. De meeropbrengst van die avond gaat naar Alzheimer Nederland voor onderzoek naar Alzheimer. Op beide avonden kunnen bezoekers vragen stellen over dementie en zich opgeven voor activiteiten of als werkzoekende voor gepast werk. De inloop is vanaf 18.00 uur en het diner begint om 18.30 uur.

Schimmel: ,,We moeten met z'n allen een taboe doorbreken. Je bent wie je bent. De een heeft astma of last van zijn heup en de ander heeft dementie. We hopen dat we zoveel aanmeldingen krijgen dat mensen met dementie in 2018 een avond voor de Veenendalers gaan koken, bedienen en afruimen. Al kan dan de bestelling natuurlijk wel anders uitpakken dan u bedoelde. Maar ook dat heeft zijn charme." 

INFORMATIE Komen eten of meer weten? Bel dan 06 33 988 647 of mail naar uitetenomtevergeten@outlook.com