• Archief BDUmedia

Erepenning voor drijvende kracht uit Olomouc

VEENENDAAL Burgemeester Piet Zoon reikte zaterdag de gemeentelijke onderscheiding 'Erepenning van Veenendaal' uit aan Sona Horka. De uitreiking vond plaats tijdens de viering van het 25-jarig jubileum Stedenband Veenendaal – Olomouc in theater de Lampegiet. 

Het college van burgemeester en wethouders heeft een gemeentelijke onderscheiding ingesteld voor personen of instanties die zich op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor de Veenendaalse samenleving. Nu viel de eer te beurt aan Sona Horka voor haar verdienste voor de stedenband.

De Tsjechische Sona Horka is vanuit haar portefeuille Internationale Betrekkingen al 25 jaar de vaste contactpersoon en organisator voor alle uitwisselingen, activiteiten en werkbezoeken in de gemeenten Veenendaal en Olomouc. Zij is de drijvende kracht achter de Stedenband en zorgt ervoor dat alle uitwisselingen en bezoeken tot in de puntjes goed geregeld zijn.

VOORBEELD ,,Horka legt alle contacten, zet de programma's voor de werkbezoeken en uitwisselingen op en begeleidt de bezoekende groepen aan Olomouc. Ze houdt alle interessante ontwikkelingen in de gaten, denkt mee over nieuwe uitwisselingen en bemiddelt hierin. Mede dankzij mevrouw Horka is de stedenband Veenendaal – Olomouc een zeer goed functionerende stedenband met meerwaarde voor de samenleving van beide steden'', aldus de gemeente Veenendaal in een persbericht.

,,In de afgelopen 25 jaar heeft mevrouw Horka veel inwoners van Veenendaal een onvergetelijk verblijf in Olomouc bezorgd. Uit deze bezoeken zijn vriendschappen ontstaan, getuige de vele kerstkaarten die zij jaarlijks naar Veenendaal stuurt en de regelmatige mailcontacten met Veenendaalse vrienden. Dit alles doet zij in de Nederlandse taal, die zij zich eigen heeft gemaakt.''

Burgemeester Piet Zoon bedankte mevrouw Horka voor haar inzet, haar loyaliteit, haar vriendschap en alles wat ze voor de Veenendaalse samenleving en de stedenband heeft gedaan. ,,Vijfentwintig jaar stedenband Veenendaal – Olomouc betekent 25 jaar samenwerking met Sona Horka. Zij is voor ons hét gezicht van Olomouc. Haar werk doet ze met veel toewijding, daadkracht en enthousiasme. Binnen niet al te lange tijd gaat Sonja met pensioen en zal zij gemist worden. Desondanks hebben wij er alle vertrouwen in dat er een goede opvolger gevonden wordt."