• Gerald van daalen

Eimert van Middelkoop bij Debat aan het Plein in Veenendaal

VEENENDAAL Internationale veiligheid en vrede is het onderwerp van de nieuwste editie van Debat aan het Plein. Het debat wordt woensdag 27 mei wordt gehouden in theaterzaal Spectrum aan het Kees Stipplein in Veenendaal. De inleiding op dit actuele thema wordt gegeven door oud-minister Eimert van Middelkoop.

Op Europees en landelijk niveau ondervinden we de gevolgen van conflicten en brandhaarden in de wereld en de vraag dringt zich dan ook op wat ons antwoord hierop moet zijn: zowel politiek, militair als maatschappelijk. De organisatie van het debat is in handen van de Volksuniversiteit Veenendaal en de Cultuurfabriek. Dit in samenwerking met Stichting Veteranen Contact Veenendaal.

We worden er dagelijks mee geconfronteerd: de oorlog in Syrië, onrust in Oost-Europa, Libië, Jemen en Mali, terreurdaden door Boko Haram in Nigeria en natuurlijk de voortdurende dreiging door IS. Door bovengenoemde voorbeelden ervaren we dat de gevolgen van de instabiliteit rond Europa steeds dichterbij komen. De dagelijkse stroom vluchtelingen richting ons continent, de spanningen met Rusland, maar ook het fenomeen 'Syriëgangers' zijn hiervan voorbeelden.

In het debat staat de actuele vraag centraal wat ons antwoord zou moeten of kunnen zijn op de groeiende internationale onrust en de gevolgen daarvan, zowel maatschappelijk, politiek als militair. Doen we er goed aan om vredesmissies te sturen naar brandhaarden als Mali en Afghanistan? Wordt het tijd om te stoppen met bezuinigen op Defensie en is het wellicht zelfs nodig om te investeren in een Europese krijgsmacht? Is actiever ingrijpen in conflicthaarden als Syrië en Libië noodzakelijk om de groeiende stroom vluchtelingen richting Europa een halt toe te roepen en is het mogelijk om de radicalisering van jongeren om te buigen die tot steeds nieuwe terreurdaden en - groepen leidt? Kortom: een actueel debat dat ook deze keer garant staat voor meningsvorming, een levendige discussie én een leerzame inleiding.

VAN MIDDELKOOP De inleiding van deze editie van Debat aan Plein wordt verzorgd door Eimert van Middelkoop, minister van Defensie in de periode van 22 februari 2007 tot 14 oktober 2010. Tijdens zijn ambtstermijn hield hij zich bezig met de rol van de Nederlandse militairen bij crisisbeheersing, de Uruzgan-missie naar Afghanistan en de EU-operatie, waarbij Nederlandse marineschepen werden ingezet tegen piraterij in de zeeën rond Somalië.

Nog altijd houdt Eimert van Middelkoop zich bezig met vraagstukken rond internationale veiligheid en vrede en hij zal met een boeiende inleiding een goede aftrap op de discussie geven. Het debat staat verder onder leiding van publicist en militair historicus Rein Bijkerk.

Debat aan het Plein wordt gehouden op woensdag 27 mei, aanvang 20.00 in Theaterzaal Spectrum, Kees Stipplein 72. Inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.