• Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer
  • Jeroen van der Veer
  • Rineke Sloetjes
  • Jeroen van der Veer

Eerste koopzondag in Veenendaalse geschiedenis (video)

VEENENDAAL Met een lach en een traan is er in Veenendaal zondag geschiedenis geschreven. Bij de allereerste koopzondag waren er voor- en tegenstanders, maar uiteindelijk bleek het gezien de drukte een groot succes. Meer dan de helft van de winkels was open en de vuurdoop bleek, mede door de bezoekersaantallen, geslaagd.

Jeroen van der Veer

Ondanks dat er veel lachende gezichten rondliepen, waren de felle tegenstanders ook in het centrum van Veenendaal te vinden. Jarenlang bleek de zondag een heilige dag en werd er niet eens gedacht aan het feit dat de winkeldeuren ook op zondag open konden. Nu, anno 2016, is de gemeente toch overstag. Om 12.00 uur in de middag zorgden de winkeliers ervoor dat er geschiedenis geschreven werd. Toch deden niet alle ondernemers mee en bleef het in sommige winkels angstvallig donker. 

De één uit vrije keuze, de ander noodgedwongen. Zo hing er op het raam van lunchroom 0318 een brief, waarop te lezen stond dat de verhuurder van het pand het tegenhield om op zondag te openen. ,,Belachelijk. We leven in 2016 hoor", aldus een verontwaardigde voorbijganger.

De verhuurder bleek echter niet de enige zichtbare tegenstander, want naast de kerk op de Markt was een vlag zichtbaar die halfstok hing. Dit werd ook gezien door het winkelend publiek, maar zij schonken daar niet al te veel aandacht aan. Hun blik werd getrokken door het spandoek die hing bij de kerk op de Markt. Met een knipoog werd naar de eerste koopzondag gekeken: "Wij zijn elke zondag open", stond voor een grote smiley te lezen.

Afijn, het winkelend publiek kwam op de historische dag niets te kort. Het was op enkele momenten zelfs zo druk, dat je elkaar bijna voor de sokken liep. ,,We willen graag bij de grote jongens horen en daarom juich ik het toe dat Veenendaal ook op zondag open is", aldus Dennis, die met zijn vrouw en twee kinderen door het centrum dwaalt. ,,We waren nieuwsgierig of er veel mensen op af kwamen. Die vraag kan met ja beantwoord worden. Gelukkig maar, want we moeten af van dat geitenwollensokken cultuurtje. Wij willen een stad zijn, dan moeten wij onszelf ook zo profileren."

Echter blijft er één centrale vraag onbeantwoord. Kwam de drukte omdat het de eerste keer in de Veenendaalse geschiedenis was of omdat er veel activiteiten georganiseerd werden? Een vraag die Rineke Sloetjes van Promotie Veenendaal ook niet kon beantwoorden. ,,Ik denk de combinatie. Dertig jaar geleden kon je de deuren openen en dan kwam het publiek vanzelf. Nu moet je ze ook vermaken en daarom ben ik blij dat er zoveel initiatieven in het centrum zijn. Met z'n allen hebben wij dit toch maar mooi gerealiseerd. Dat was spannend, maar ik denk dat we kunnen spreken van een succes."

Een balans opmaken kan nog niet, daarvoor moeten er meer koopzondagen komen. Toch zullen de bezoekers van het centrum er over het algemeen eens zijn met Sloetjes. De vuurdoop smaakt ongetwijfeld naar meer, maar Veenendaal zal geduldig moeten zijn. Dit jaar mogen nog één keer de winkeldeuren op zondag open en volgend jaar vier keer. ,,Dat zijn de afspraken en daar houden we ons aan. In juni gaan we evalueren", benadrukt Sloetjes.

 

Bron video: Alert CrossMedia

Label:

Koopzondag