• Aart Aalbers
  • Aart Aalbers
  • Aart Aalbers

Eerste kievitsei van provincie Utrecht gevonden in Veenendaal

VEENENDAAL Het eerste kievitsei van de provincie Utrecht werd vrijdagmorgen gevonden in het stedelijke Veenendaal. Burgemeester Piet Zoon trok de laarzen aan en ging samen met de vinder Harry Dekker naar de vindplaats op een stuk land van de gemeente Veenendaal.

Aart Aalbers

Elke morgen trekt de 71-jarige Edenaar Harry Dekker zijn laarzen aan om ter bescherming van de natuur door de landerijen en weilanden te lopen. Dit keer maakte hij een rondje van enkele uren over het perceel maïsland tussen de Dragonderweg en Rondweg-Oost in Veenendaal. Eerst zag hij zeven reeën lopen. Om 10.42 uur ziet hij een nest van een kievit met daarin een ei. Hij pakt direct zijn telefoon en doet melding van de vondst. Dekker: ,,Als ik een uur zou wachten kan een ander mij soms voor zijn." Dekker had al eens eerder een eerste kievitsei gevonden. Op 21 maart 2013 vond hij het eerste kievitsei van Nederland in de gemeente Ede.

Ook de gemeente Veenendaal wordt ingelicht. Tot het jaar 2000 werd het eerste kievitsei aangeboden aan de koningin of burgemeester. Tegenwoordig moet de burgemeester zelf komen kijken. Burgemeester Piet Zoon was dadelijk enthousiast en berichtte dat hij eraan kwam. Achterin zijn auto lagen nog de laarzen van boomfeestdag hetgeen zeer goed uitkwam. Inmiddels waren ook medewerker Maarten van Beek van Landschap en Erfgoed Utrecht en Roelof de Jong, die namens het IVN vogelcoördinator in het Binnenveld is, ter plaatse. Van Beek vertelt dat zijn organisatie de protocollen heeft voor het vinden van het eerste ei. ,,Wij ondersteunen met 20 man dagelijks de vrijwilligers door de gehele provincie. Dit allemaal ter bescherming van de weidevogels. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom."

KIK Gezamenlijk trekken ze het soppende maïsland in waarbij her en der de modder tot aan de enkels komt. Na hier en daar grote modderpoelen ontweken te hebben arriveert het gezelschap bij het nest van de kievit. Het echtpaar kievit fladdert hoog in de lucht met nog zeven andere echtparen. Trots toont Dekker het nest aan de burgemeester. ,,Hier krijg ik een kik van."zo laat hij heel eerlijk weten. Ook de twee andere mannen knikken en zeggen in koor ,,Zoeken is een virus. In onze vrije tijd doen we het alle drie." De mannen hebben een pas om te mogen zoeken. Wie zich zonder pas in het weiland begeeft krijgt een boete. Zoon laat weten dat hij burgemeester is geweest in gemeenten met veel weilanden. ,,Toch is dit voor mij de eerste keer in die 15 jaar dat mij een kievitsei is getoond. Ook tijdens mijn 20 jaar als gemeentesecretaris is het nooit voorgekomen."

FUNEST De vinder maakt zich wel zorgen over het ei. ,,Het gaat enkele dagen flink vriezen en dat kan weleens funest zijn voor dit ei. Kieviten gaan pas op hun nest zitten als ze vier eieren hebben." Het nest wordt gemarkeerd zodat de boer er niet met zijn tractor overheen rijdt. ,,Dit blijf ik doen tot eind juni. Elke week komen we hier. Soms wel met drie man tegelijk. We willen de broedende vogels zo kort als mogelijk storen." Op deze wijze houden genoemde organisaties gezamenlijk de vogelstand op peil.

De Jong benadrukt tijdens de wandeling naar het nest hoe belangrijk de Groene Grens en het Binnenveld zijn voor de weidevogels. ,,Niet voor niets vinden we nu het eerste kievitsei van de gehele provincie Utrecht in de Groene Grens. Zowel het Binnenveld als de Groene Grens zijn weidevogelgebieden. Dit eerste kievitsei toont dit weer overduidelijk aan."  Op 27 maart 1934 vond de Veenendaler Hendrik van Ruiswijk het eerste kievitsei van Nederland. Hij bood het aan bij Koningin Wilhelmina en kreeg daarvoor een 'geldelijke vergoeding'.