• Jeroen van der Veer

Eerste integratiediner in Veenendaal

VEENENDAAL De allereerste editie van het integratiediner in Veenendaal wordt donderdag 8 oktober gehouden. Waar het hoofdingrediënt vanzelfsprekend voedsel is, draait de door vrijwilligers georganiseerde avond niet alleen om eten. Zo moet het meerdere culturen met elkaar gaan verbinden en hoopt men dat er drempels verlaagd worden. ,,Verschillen zijn niet eng, maar juist leuk. Dat hopen wij hiermee te laten zien."

Jeroen van der Veer

De vaste kern vrijwilligers bestaat uit vier man en daarbij is Erik Ottink de kartrekker. Hij hoorde bij een bijeenkomst dat er integratiediners waren en daarbij leek het hem leuk dat naar Veenendaal te halen. ,,Daarbij heb ik niet veel nagedacht, maar mijzelf gewoon aangemeld. Ik had wel wat ervaring met dingen organiseren, alleen heb ik mij hierin toch iets vergist."

In Sadiya Hagi, Marcel Verheul en Marieke Mes vond hij drie rechterhanden, waarmee vervolgens alles op rolletjes verliep. ,,De voorbereidingen zijn nu zo goed als klaar en van ons mag het beginnen", aldus Ottink.

Het gehele concept is vrij eenvoudig. Men kon zich aanmelden om te koken en te komen eten. ,,En dit wordt onderling verdeeld. Het is echt heel leuk", blinkt Verheul. Voor 255 man zal er donderdag gekookt zijn en dus is er eten zat. ,,Ik denk dat er straks zo'n vijftien verschillende nationaliteiten aanwezig zijn", somt Hagi op, die zelf Somalisch is. ,,Indonesiërs, Turken, Somaliërs, Afghanen en ga zo maar door. Er zullen donderdag dus meerdere culturen te proeven zijn."

,,Eten verbindt, het speelt in iedere cultuur een belangrijke rol en achter ieder gerecht zit een verhaal", aldus Mes, die daarmee direct de hele bedoeling van het integratiediner uitlegt. Donderdag zullen er op het Perron ook 33 meisjes van het asielzoekerscentrum in Overberg komen. ,,Zij hebben onder begeleiding van vrijwilligers ook gekookt en komen donderdag ook. Dat is toch prachtig", vraagt zij zichzelf hardop af. ,,Daarnaast krijgt iedereen die iets gekookt heeft van ons vijf euro. Op die manier willen wij hen iets teruggeven, naast een hele mooi middag", vult Verheul aan.

In Veenendaal zijn de afgelopen weken meerdere krachten gebundeld om dit diner te laten plaatsvinden en dat doet het viertal goed. ,,Je ziet dat iedereen bereid is elkaar te helpen. Hierbij is het netwerk heel belangrijk. Daarnaast doet mond-tot-mondreclame het altijd goed en daardoor is het balletje erg snel gaan rollen. Het belooft een mooi feestje te worden."

En dat feestje gaat volgend jaar een vervolg krijgen. Het organiseren van het diner gaf de mensen zoveel energie, dat ze het volgend jaar wederom willen oppakken. ,,Voor ons was het deze keer allemaal voor het eerst. Voor de gasten is het best een drempel om te komen en we hebben nu al meer dan 150 deelnemers. Met deze editie willen wij ons visitekaartje afgeven, om volgend jaar mogelijk nog groter uit te pakken", aldus Verheul. ,,Dan hebben we ook iets meer tijd om alles wat beter te plannen, want het was nu wel aanpoten", knipoogt Ottink. ,,Maar het is ons toch maar mooi allemaal gelukt. Ik heb dan ook enorm veel zin in de eerste integratiediners van Veenendaal."